- Kürt opera sanatçısı Pervin Chakar, Halepçe Katliamı'nın 35. yıl dönümü nedeniyle Süleymaniyeli şair Şêrko Bêkes'in Halepçe için yazdığı şiirlerden oluşan bir albüm çıkarıyor.

16 Mart 1988'de 5 bini aşkın Kürt'ün, Irak'ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin'in emriyle Halepçe kentine düzenlenen bombardımanda, kimyasal silahlar kullanılarak öldürülmesinin üzerinden 35 yıl geçti.

Halepçe'de katledilenlerin anısına çıkarılacak albümde, İtalyan besteci Tommaso Saturnia, Şêrko Bêkes'in Helebce 'Ayın Ondördü' şiirini Ghiath Rammo'nun İtalyanca çevirisi 'Una Poesia per Halabja' adıyla besteledi.

RELATED VİDEO
Play Video
Besteci Ezgi Tekin de Vocalise for Halabja adlı eseriyle, Halepçe katliamını Pervin Chakar'ın solistliğinde tanıklığa dönüştürdü. Albümdeki Balla (Bejn) , Helebce (Çwardey Mang bû) ve Şar (Bajar) şiirlerinin besteleri ise Pervin Chakar'a ait olup, Şar bestesinin Zazakî tercümesi,Roşan Lezgîn'in katkısıyla yapıldı.

ŞÊRKO BÊKES'İN ŞİİRLERİ KÜRTÇE VE İTALYANCA SESLENDİRİLDİ

Albümde Şêrko Bêkes'e ait şiirler İtalyanca dışında, Kürtçe'nin Zazakî ve Soranî lehçelerinde de seslendirildi.

Una Poesia per Halabja, Vocalise for Halabja ve Şar (Bajar) eserlerinin Mix-Mastering ve kayıtları Almanya'da Karlsruhe'de Katapult Stüdyo'da Kai Schluenz tarafından yapıldı. Pervin Chakar'a Alman piyanist Irene Cordelia-Huberti piyanosuyla eşlik etti.

Balla (Bejn) ve Helebce (Çwardey Mang bû) adlı eserlerin kayıtları ise Köln'de yapılmış olup bu eserlere müzisyen Memo Gül Ud ve Lavta, Mazlum Rewşen ise klasik gitarıyla Pervin Chakar'a eşlik etti.

ALBÜMDE BÊKES'İN ŞİİRLERİ DE OKUNACAK

Albümde bestelerin dışında Şêrko Bêkes'in Yekem Deng û Diwa Deng ve Sikala (Tanrı'ya Mektup) adlı şiirleri de yer alıyor ve bunlar da Sîrwan Rehîm'in sesiyle can buldu. Albümün grafik ve kapak çalışması ise Aslı Filiz tarafından yapıldı.

Şêrko Bêkes'in 'Çwardey Mang bû' yani 'Ayın ondördü' şiirinden yola çıkılarak düzenlenen albümün prodüktörlüğünü de Pervin Chakar üstleniyor.

Yeşilçam oyuncusu Bahar Öztan kimdir? Yeşilçam oyuncusu Bahar Öztan kimdir?

Albüm Halepçe katliamının yıldönümü olan 14 Mart'ta bütün dijital platformlarda yayınlanacak.

ŞAİR ŞÊRKO BÊKES KİMDİR?

2013 yılında vefat eden Süleymaniyeli çağdaş Kürt şairidir. Kürt şair Faik Bêkes'in oğludur.

Şiirlerinden etkilenen Saddam Hüseyin, Bêkes'ten kendisini öven bir destan yazmasını istemiştir. Bêkes reddedince sürgün edilmiştir. İsveç'e göç etmek zorunda kalan şair, Kurt Tuckholsky ve Pîremêrd ödüllerine layık görülmüştür.

Henüz hayatta iken Kürt yönetmen Sîrwan Rehîm tarafından hayatı filme alınarak belgesel haline getirilen Şêrko Bêkes, dağa, taşa, kadınlara, ovalara, doğaya, özgürlüğe, işgalcilere, dünyaya, Halepçe'ye şiirler yazarak hem mücadelesini sürdürmüş hem de duygularını dile getirmiştir.

Şêrko Bêkes, cenazesinin Süleymaniye'deki Özgürlük Parkı'na gömülmesini istemiş ve şöyle vasiyet etmiştir: "Beni oraya gömün ki ölümümde bile halkımı, müziği, halayları ve çocukların oyun bağrışmalarını duyabileyim." (KÜLTÜR SANAT)