Şırnaklı inşaat işçisi Ramazan Pîrosî, Kürt kadınlarının mücadelesinden etkilenerek yazdığı şiir kitabı "Buka Çarkezi" (Dört örgülü gelin) J&J yayınlarından yayımlandı.

Ramazan (Yiğit) Pîrosî', Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Bölücek (Pîrosiya) Köyü'nde 1979'da doğdu. Baskılardan dolayı 600 haneli köy 1990'da göç etmek zorunda bırakıldı. Ailesiyle birlikte Adana'ya göç eden Yiğit, tarım işçisi olarak çalıştı. Evli ve dört çocuk babası olan Yiğit, geçimini inşaatlarda çalışarak sağlıyor.

Yeşilçam oyuncusu Bahar Öztan kimdir? Yeşilçam oyuncusu Bahar Öztan kimdir?

RELATED VİDEO
Play Video
Akdeniz Kültür Merkezi'nde bir süre tiyatroyla ilgilendiğini, 2006 yılında eşinin yönlendirmesiyle şiir yazmaya başladığını anlatan Yiğit, "Şiir yazmadan önce şiirler okuyordum. Eşim okuduğum şiirleri çok beğeniyordu ve bana sürekli 'Sen de şiir yaz' diyordu. Bunun üzerine ben de şiir yazmaya başladım" dedi.

Şiirlerinde Kürt kadınlarının maruz kaldıkları haksızlıklara karşı mücadelesini işlediğini vurgulayan Yiğit, "Beni yazmaya iten çektiğimiz, zulüm, zorbalık ve acılarımızdır. Annelerimiz halen de bizi yazmaya iten bu acıları yaşamaya devam ediyor. Onun için yazmamız gerekiyor. Çünkü yazdıklarımız gelecek kuşaklar için tarihi hafızadır. Bu nedenle yazabilen herkesin yaşadığımız acıları yazması gerekiyor. Örneğin; Cegerxwîn, Pîremerd Meleya Cizîrî, Ehmedê Xanî, Feqiyê Teyran gibi birçok yazar ve şair bugünümüzü aydınlatıyorsa bizler de bugünlerde yazarak gelecek kuşakların tarihi hafızasını aydınlatmalıyız" diye konuştu.