Yaklaşık 3 aydır Erbil’in Soran ilçesi Rewanduz kazasında ikamet eden 79 yaşındaki ABD’li sağlıkçı Theresa Jimenes, günlük çalışmaların yanı sıra Kürtçe kursa giderek dil öğreniyor.

ABD merkezili Frontier Alliance International (FAI), bölgede çalışan yabancıları bir araya getirerek dil öğrenmeleri için bir kursa açmış. Kursa, günün belli saatlerinde 42 kişi katılıyor.

Jimenes, “İnsanlarla diyalog kurabilmenin yegane yolu dil öğrenmektir. Bu çevremizde bizimle yaşayanlara soru sorup yanıtını alabilmemiz için en ideal yoldur” diyor.

Kursa katılanların çoğu sağlık çalışanı. Ancak değişik sektörlerde çalışanlar, kendi bireysel işleri için Soran’a gelenler de katılıyor.

FAI Kürdistan Direktörü Nathan James, “Biz buradayız çünkü Tanrı’nın bu halkı çok sevdiğine inanıyoruz. Biz de bu halkı sevmek için buradayız. Kürdistan’da diğer bölümlerin yardımı ile sağlık konusunda yardımlarda bulunuyoruz” diyor.

Kursa katılanların bazıları henüz yolun başında. Ancak toplumla kaynaşmak ve çevrelerindeki insanları rahat anlamak için azimle dil öğreniyorlar.

Daha fazla kardeş gençlerin zihin sağlığını olumsuz etkiliyor Daha fazla kardeş gençlerin zihin sağlığını olumsuz etkiliyor

Peru’lu futbol antrenörü Teo Garsia, Kürtçe, “Yaklaşık 3 aydır bu kursa katılıyorum. Çok faydalandım ve şimdi anlıyorum. Fakat konuşmam peki iyi değil. Yavaş yavaş öğreniyorum, Kürtçe öğrenmeliyim” diye belirtiyor.

Kursun öğretmeni ise Soran Üniversitesi mezunu Ahmed Celal. Genç öğretmen önce gönüllüce yabancılara Kürtçe ders vererek başlamış ancak daha sonra FAI’ın katkıları ile açılan bu kursu tercih etmiş.

Ahmed Celal, “Yaklaşık 3 yıldır yabancılara dil öğretiyorum. 5 ay kadardır FAI ile bu kurslara katılıyorum. Sabah 09:00 ile akşam 17:00 olmak üzere günde iki defa desrlere katılıyorum” diyor.

Kürtçenin Sorani lehçesinin öğretildiği kursta özel bir programla öğrencilere önce harfler öğretiliyor. Daha sonra onlardan ev ödevi olarak cümleleri öğrenmeleri isteniyor.