Bugün Brüksel'de düzenlenen Suriye için bağış konferansı kapsamında AB yerinden edilmiş Suriyelilere destek için 2 milyar eurodan fazla yardım sözü verdi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Suriye'de 2011'de başlayan savaşta yerlerinden olan ve Suriye, Lübnan, Irak, Ürdün'de bulunanlar için birliğin hem 2024 hem 2025'te 560 milyon euro vermeyi taahhüt ettiğini duyurdu.

'GERİ GÖNDERMEME İLKESİNE BAĞLI KALMA ŞARTIYLA'

Ayrıca Türkiye'ye 1 milyar euro ödeneceğini açıklayan Borrell, "Ortaklarımızdan geri göndermeme ilkesi de dahil olmak üzere uluslararası hukuka uymalarını ve her türlü zorla sınırdışı işlemini reddedip kınamalarını bekliyoruz" vurgusunu yaptı.

BORRELL'E GÖRE SORUMLU ESAD

Dış politika şefi, "AB, eve dönmenin tüm mülteciler için her yerde ve her zaman gerçekçi bir seçenek olmasını isterken, şu anda Suriye'ye güvenli, gönüllü ve onurlu geri dönüş koşullarının mevcut olmadığı konusunda BM sistemiyle aynı fikirdeyiz" diyerek ekledi:

"Bu koşulların hayata geçirilmesinde esas sorumluluğun Esad rejimine ait olduğu konusunda ısrar ediyoruz."

ÇOĞUNLUKLA LÜBNAN, TÜRKİYE VE ÜRDÜN'DELER

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İran ve Rusya'nın cihatçılara karşı verilen savaşa desteği sayesinde, Suriye'nin büyük kısmının kontrolünü yeniden ele geçirmiş durumda. Ancak çoğunlukla Lübnan, Türkiye ve Ürdün'de bulunan milyonlarca Suriyelinin ve Suriye içinde yerinden olan milyonlarca vatandaşın evlerine dönme ihtimali henüz ufukta gözükmüyor.

KADERLERİNE TERK EDİLDİLER

ABD ile AB'nin çok sıkı yaptırım rejimi altındaki Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelere yatırım ve yardım yapılamadığından, ülke yeniden inşa edilemiyor. Yine ABD ile AB, Suriyeli sığınmacıların gittikleri ülkeleri çeşitli anlaşmalarla toplama kampı gibi kullanarak hem Batılı ülkelere geçişini hem de vatanlarına geri dönüşünü engelliyor.

Gazze'de Yeni İnsanlık Dramı: Mülteci Kampına Yönelik Yıkıcı Saldırı, Onlarca Ölü var Gazze'de Yeni İnsanlık Dramı: Mülteci Kampına Yönelik Yıkıcı Saldırı, Onlarca Ölü var

Ukrayna ve Gazze krizinin gölgesinde giderek unutulan Suriyeli sığınmacılar, kaderlerine terk edilmiş halde bırakıldı. (Reuters, Artıgerçek )