GÜNDEM

ABD'den Türkiye'ye Rojava'ya yönelik 'operasyon' yanıtı: Sınır ötesi saldırılar durmak zorunda

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik olası bir operasyonu için, 'Ateşkes hatlarını korumanın ve sınır ötesi saldırıları durdurmanın zorunluluğunun altını çiziyoruz' dedi.

Abone Ol

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik olası bir operasyonu hakkında bir soruya, “Ateşkes hatlarını korumanın ve sınır ötesi saldırıları durdurmanın zorunluluğunun altını çiziyoruz” yanıtını verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, e-mail üzerinden Rûdaw muhabirinin, Başkan Joe Biden ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Pazar günü Roma'daki G20 liderler zirvesinde gerçekleşen görüşmede Rojava ve Suriye’ye yönelik olası bir operasyonun gündeme gelip gelmediği hakkındaki sorusuna yanıt verdi.

Konuya ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’in dünkü basın toplantısında gerekli açıklamayı yaptığına değinen sözcü, “(Suriye’de) Ateşkes hatlarını korumanın ve sınır ötesi saldırıları durdurmanın zorunluluğunun altını çiziyoruz” açıklamasında bulundu.

Sözcü, “Bizim açımızdan tüm tarafların Suriye'de istikrarı ileriye götürmek ve ihtilafa siyasi bir çözüm bulmak çalışmak için ateşkes hatlarını koruması ve bunlara saygı göstermesi çok önemlidir. NATO müttefikimiz Türkiye ile birçok ortak çıkarımız var. Terörle mücadele de bunlardan biridir. Suriye'deki krizi bitirmek, bölgedeki kötü etkiyi bitirmek de bunun bir parçasıdır” ifadelerini kullandı.

Suriye'deki çatışmanın sürdürülebilir bir şekilde sona erdirilmesi konusunda Türk müttefikleri ile aynı çıkarı paylaştıkları kaydeden ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü ayrıca, “Suriye'nin diğer komşuları ve bölgedeki diğer ortaklarımızla yaptığımız gibi, Ankara ile Suriye politikası konusunda istişare etmeye devam edeceğiz” dedi.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Erdoğan-Biden görüşmesinde “Suriye'deki siyasi süreç, Afganistan'da ihtiyaç sahiplerine insani yardımın ulaştırılması, Libya'daki seçimler, Doğu Akdeniz'deki durum ve Kafkasya'nın güneyindeki diplomatik çabaların” konuşulduğu bildirildi.

Açıklamada Biden'ın iki ülke arasında savunma iş birliğini ve Türkiye'nin NATO üyesi olarak önemini teyit ettiği, fakat aynı zamanda ABD'nin Türkiye'nin Rus S-400 füze savunma sistemine sahip olmasından endişe duyduğuna işaret etti.

Açıklamaya göre Biden görüşmede ayrıca güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının, barış ve refah için hukukun üstünlüğünün önemine vurgu yaptı.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, G20 Liderler Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında Biden ile görüşmede Rojava ve YPG konusunun gündeme gelip gelmediği ile ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

"Şüphesiz Suriye'de bulunan terör örgütleri PKK, PYD gibi bunların özellikle ABD'den aldıkları destek konusunda kendilerine üzüntümüzü bu desteklere yönelik NATO üyesi ülkeler olarak bize verdiği üzüntüleri belirttik. Dayanışmamızı zedeleyen adımlar olduğunu söyledik. Dışişleri bakanlarımızın daha çok irtibatta olması gerektiğini söyledik. Bundan sonraki süreç herhalde böyle devam etmeyecektir."