31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimlere bir ay kala 'seçim güvenliği' tartışmaları gündeme geldi. Özellikle Kürt illerinde 'taşıma seçmen' itirazları reddedilirken muhalefet partileri önlem hazırlık çağrıları yapılıyor.

Son olarak Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grubu, TBMM Genel Kurulu'na, seçimle ilgili usulsüzlüklerin olduğu için, Meclis araştırma önerisigesinin diğer önerisinin sonuna kadar görüşülmesi için grup araçları sundu. Ancak öneri AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Bakan Tunç: Hiçbir Endişe Yok

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bugün Kastamonu'da seçim güvenliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin şeffaf bir seçim sistemine sahip olduğunu ifade eden Tunç, "Türkiye'de seçim güvenliğine ilişkin hiçbir endişe yok. Bundan dolayı hiçbir kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye'de seçimler dünyada örnek şekilde gerçekleşiyor. Gereken güvenli kurulları üyeliklerinde, ilçe seçim kurulları, il seçim kurulları ve ardından Yüksek Seçim Kurulu hem partilerin gözetimi ve denetimindedir hem de yargının gözetimi ve denetimindedir" dedi.

Tunç, seçimlerin bağımsız ve bağımsız yargı gözetmende yürütüldüğünü söyledi:

"Tarafsız ve bağımsız yargı gözetiminde gerçekleşir seçimler. Kimin nerede oy kullanacağı internette yayınlanır. Herkes sandığında oy kullanacakları görür. Seçim sonrasında bütün tutanlar ysk.gov.tr'de yayınlanır. Dünyada bu kadar şeffaf bir seçim yapan belki ikinci bir ülke yoktur. Onun için Türkiye'nin seçimleri örnek seçimlerdir.Dolayısıyla seçim güvenliği açısından gerek güvenlik güçlerimizin incelediği, yargımızın da, Yüksek Seçim Kurulumuzun da öğrenebildiğimiz vardır."

DEM PARTİ'NİN İTİRAZLARI GEREKÇESİZ REDDEDİLDİ

DEM Parti, 33 bölgede toplam 54 bin 60 asker, polis ve sivil seçmenin taşınmadığını tespit etti. Boş arazi ve bina yanı tek bir adrese binlerce polis ve askeri taşınmadığını tespit eden DEM Parti, seçmenlerin taşındığı yerde bulunan ilçe seçim kurullarına itiraz etti.

Ancak ilçe seçim kurulları, 54 bin 60 seçmene yapılan itirazlardan sadece 222 seçmene itirazı kabul etti. Kabul edilen kısım ise sivil seçmenlere bağlıydı. Ancak usulsüz bir şekilde taşınan asker ve polislere itirazlar ise gerekçesiz bir şekilde reddedildi.

DEVA Partisi Lideri Ali Babacan: "Türkiye'de hayvan popülasyonu azalıyor" DEVA Partisi Lideri Ali Babacan: "Türkiye'de hayvan popülasyonu azalıyor"

Bunun üzerine DEM Parti, İlçe Seçim Kurullarının kararları nedeniyle YSK'ye itirazda bulunuldu. DEM Parti'nin iki klasörlük itiraz dilekçesinde 28 bölgeden 53 bin 182 seçime ilişkin bilgiler yer aldı. Artıgerçek