Yargıtay 16. Ceza Dairesi, hapis cezasına çarptırılan Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak hakkındaki hükmü bozdu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Yargıtay, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili "darbe çağrışımı" davasında Altan'a verilen 10 yıl 6 ay hapis ile Ilıcak hakkındaki 8 yıl 9 ay hapis cezasına ilişkin temyiz incelemesini tamamladı.

Altan ve Ilıcak hakkındaki hükmü bozan Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, Ahmet Altan'ın, bozma gerekçesi ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi. Dairenin bozma kararını, Türk Ceza Kanunu'nun 220/7'nci maddesinde belirtilen indirimin uygulanmadığı gerekçesiyle aldığı öğrenildi.

AVUKAT ÇALIKUŞU: DÜN DİLEKÇE VERMİŞTİM

Ahmet Altan'ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, Artı TV'nin Ana Haber programına telefonla bağlanarak son gelişmeleri aktardı. Çalışıkuşu, "Ahmet Altan tahliye oluyor. 4 yıl 7 ay devam eden hukuksal zulüm, zorbalık bugün sona eriyor. Dün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) böyle bir kararı kayda geçirmişti. 15 Temmuz yargısının, hukuku nasıl yağmaladığı karar altına alındı. Maalesef bomboş bir dosya. 4 yıl 7 ay geçmiş bir süreden sonra hem sevinçliyim hem de ağır bir sapma, hukuk adına ağır bir sapma tabii ki beni, hukukçu kimliğimi çok fazla üzüyor. Neyseki netice olumlu. Ben dün derhal tahliye ve beraat için Yargıtay'a dilekçemi vermiştim. Bugün de bu karar çıktı, bundan ötürü de çok mutluyum" ifadelerini kullandı.

TAKSİYLE EVİNE GÖNDERİLDİ

Ahmet Altan'ın bir diğer avukatı Veysel Ok da, Altan'ın gece saatlerinde tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinden salıverilmesini beklediklerini söyledi. Ancak; Ahmet Altan'ın tahliye kararının ardından cezaevi idaresi tarafından bir taksiye konularak evine gönderildiği ve bunun da Coronavirus salgınına karşı tedbir amacıyla yapıldığı öğrenildi. Altan'ı avukatı Figen Çalıkuşu karşıladı.

NE OLMUŞTU?

WhatsApp, Instagram ve Facebook’ta Erişim Sorunu: Çöktü Mü? WhatsApp, Instagram ve Facebook’ta Erişim Sorunu: Çöktü Mü?

15 Temmuz darbe girişiminden önce katıldıkları bir programda “subliminal mesaj verdikleri” iddia edilen Nazlı Ilıcak ve Ahmet Altan, İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, "darbeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi ise sanıkların eylemlerinin "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçunu oluşturduğu gerekçesiyle hükmü bozmuştu.

Bunun üzerine yeniden yargılama yapan İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Kasım 2019'da "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçlamasıyla Altan'a 10 yıl 6 ay, Ilıcak'a ise 8 yıl 9 ay hapis cezası vermişti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya yeniden Yargıtay'a gelmişti.

Öte yandan dün de AİHM, Ahmet Altan'ın başvurusunda hak ihlali kararı vermiş ve tutuklama ile suçlamalara gerekçe yapılan somut delillerin yokluğuna dikkati çekmişti.