Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılarak tutuklanmasıyla ilgili parti adına yapılan başvuruyu “kabul edilemez” buldu.
AİHM kararında, milletvekillerinin bireysel başvurularının devam ettiği ve HDP'nin mağdur statüsünün olamayacağı belirtildi.
KARARIN DETAYLARI
HDP Hukuk Komisyonu üyesi avukat Kenan Maçoğlu tarafından, HDP’li siyasetçilerin tutuklanması ardından parti adına 7 Aralık 2016 tarihinde yapılan başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşme'nin (AİHS) 10, 11 ve 18’inci maddelerinin ve 1 No'lu Protokol'ün 3’üncü maddesinin ihlal edildiği, HDP’li milletvekilleri hakkında başlatılan ceza yargılamalarının Kürt sorununa ilişkin siyasi nitelikteki açıklamalarından kaynaklandığına dikkat çekilmişti.
HDP’nin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmadığına işaret edilen AİHM kararında, “Ancak şikâyetin başka bir nedenle geri alınamaz olması nedeniyle bu hususta hüküm vermeyi gerekli görmemektedir” denildi.
Mezopatamya Ajansı'ndan Berivan Altan'ın haberine göre, kararda, başvuruda bulunabilmek için gerçek bir kişinin, sivil toplum kuruluşunun veya bir grup bireyin Sözleşme'de tanınan hakların ihlalinin mağduru olduğunu iddia edebilmesi gerektiği yer aldı.
AİHM, HDP tarafından dile getirilen şikayetlerin üyelerine karşı alınan tedbirlerle ilgili olduğunu gözlemlediğini belirtti.
“Nitekim bir yandan 2016 yılında milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasından, diğer yandan tutuklu yargılanmalarından şikayetçi” denilen kararda, “Mahkeme önünde bu iddia edilen ihlallerden doğrudan etkilenen kişiler tarafından yapılmış bekleyen birkaç başvuru olduğunu hatırlatarak ve yukarıdaki tüm mülahazalar ışığında, Mahkeme, HDP'nin mağdur statüsüne sahip olduğunu iddia edemeyeceği sonucuna varmıştır” ifadeleri yer aldı.
Mahkeme, bu nedenle HDP’nin başvurusunu kabul edilemez olduğuna hükmetti. DEMOKRAT HABER