Ak Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ekonomi ve hukuk alanında yapılacağını açıkladığı “reform” düzenlemelerinin, önceki gün yapılan AKP MYK toplantısında tüm detaylarıyla ele alındığı öğrenildi. Hazine ve Maliye Bakanı Elvan ile Adalet Bakanı Gül’ün de katılımıyla gerçekleşen toplantıda, son şekli verilen ‘reform eylem planı’nın, Erdoğan’dan da onay aldığı belirtildi. Bu haftadan itibaren önce MHP ile ardından da Meclis’teki diğer siyasi partilerle müzakerelerin başlayacağı ve partilerin ‘reform paketi’ ile ilgili görüşlerinin alınacağı ifade edildi.
49 HEDEF 374 FAALİYET: AMAÇ AB
Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre Erdoğan’ın açıklayacağı çerçeve metnin temeline “daha güçlü insan hakları” vurgusunu koyduğu ifade edilen AKP’nin, ‘reform paketi’ ile rotasını, kuruluş yıllarında olduğu gibi yeniden Avrupa Birliği (AB) sürecine döndüreceği kaydedildi. Çerçeve metin, AB ile vize serbestisi için yeni fasılların açılmasını sağlayacak ek düzenlemelerin yanı sıra hak ihlâllerinin önlenmesi, mağdur haklarının korunması ve demokratik katılım eksenine oturtulacağı ileri sürüldü.
49 hedef, 374 faaliyetten oluşacak eylem planında 128 düzenleme, kanun ve cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle; 60’ı yönetmelikle ve 186’sı idari işlemlerle hayata geçirileceği belirtildi.
AYM, YARGITAY VE İLK DERECE MAHKEMELERİNE ‘YETKİ’ DÜZENLEMESİ
Pakette ayrıca, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuruda hem AYM sürecinin işleyişini hızlandırmak hem de ‘vatandaşın mağduriyetini önleme' gerekçesiyle düzenleme yapılacağı aktarıldı.
Son günlerde Erdoğan’ın tartışmalı isim olan İrfan Fidan’ı üyeliğe atamasıyla gündemde olan AYM ile birlikte, Yargıtay ve ilk derece mahkemelerinin “yetki alanları” konusuna netlik kazandırılacağı öğrenildi.
Reform paketiyle TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na gönderilen taleplerle, insan hakları konusunda Ombudsmanlık, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu gibi kurumlardan gelecek tavsiye kararlarının etkin şekilde değerlendirilmesi sağlanacak.
DİNİ BAYRAMLARDA RESMİ İZİN
Pakette ayrıca Müslüman olmayan vatandaşların kendi dini bayramları kapsamında “resmi izin” yapmasının da mümkün hale getirileceği aktarıldı.
SİYASİ PARTİLER YASASI VE HAYVAN HAKLARI
Hayvan Hakları Kanunu ile Siyasi Partiler Yasası ve Yerel Yönetimler Yasası’nın da, “reform” paketleri kapsamına alındığı öğrenildi.