Hakkari'de İş İnsanından Örnek Girişim: Kendi Elektriğini Üretiyor Hakkari'de İş İnsanından Örnek Girişim: Kendi Elektriğini Üretiyor

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerle beraber Kurdistan kentlerinde birçok yerde seçmen kaydırmalar ortaya çıkıyor. Colemêrg’te AKP Belediye Başkan adaylığı için gösterilen İsmet Ölmez için kente 950 seçmen kaydırıldığı öğrenildi. Colemêrg, Çelê ve birçok bölgede işlettiği maden ocakları ile doğayı hedef alan Meskan Ölmez Madencilik şirketinin sahibi İsmet Ölmez’i, Hakkari Belediyesi Başkan Adayı göstermesi ise rantın devam edeceğine dair yorumları da beraberinde getirdi.

20 ilden seçmen asker kaydırdı

Mereş, Hatay, Mêrdin, Sêrt, Agirî, Osmaniye, Bilecik, Bolu, Manisa, Ordu, Şirnex, Karabük, Giresun, Kütahya, Mersin, Isparta, Rize, Samsun, Ankara, Gever, Şemzînan ve Colemêrg’in Xenanis’ta (Otluca) bulunan Dağ Komando Tugay’ındaki yüzlerce askeri Merkez Bulak Mahallesi’ne kaydırdığı görüldü. Wan’ın Rêya Armûşê ilçesinde bulunan Ediş ailesinden onlarca kişi ise Sümbül Mahallesi’ne kaydırılırken, yine Rêya Armûşê ilçesinde bulunan Bostaniçi Mahallesi’nde Çelik ailesi ve Ölmezler’in de Colemêrg’in Bağlar Mahallesi’ne kaydedildiği öğrenildi.

İsmet Ölmez’in adı birçok kaçak projede!

Ekolojik yıkım ve kaçak yapılarla adı birçok projede geçen İsmet Ölmez, Colemêrg’i kazanmak için birçok projeye başvurdu. Yanı sıra İsmet Ölmez’in, maden ocaklarıyla kentin demografik yapısı ve doğasını katlettiği de biliniyor. Doğa harikası olarak bilinen Zap Vadisi ile Cîlo-Sat bölgesindeki canlı yaşam yok edildi. Öte yandan İsmet Ölmez’in, işlettiği madenlerin büyük kısmının kaçak olmasının yanı sıra Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarının bulunmadığı da öne sürülüyor. Kentte maden ocakları nedeniyle tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiği de biliniyor.

Wan Gölü kıyısını betonla doldurdu

Aynı zamanda Wan’ın Artemêt (Erdemit) ilçesinde Wan Gölü kıyısında bulunan, Ölmez’lere ait Merit Oteli’nin bulunduğu sahil, taş ve betonla dolduruldu, kaçak yapı inşa edildi. Kıyı Kanunu’na aykırı olmasının yanı sıra kaçak ve ruhsatsız olmasına rağmen kayyım yönetiminde olan Artemêt Belediyesi bu duruma karşı, şikayet dilekçelerine rağmen sessizliğini korudu.

Colemêrg’e dışarıdan binlerce seçmenin kaydırılmasına ilişkin Halkların eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Öznur Bartın değerlendirmelerde bulundu.

‘Kürt halkının iradesini kıramayacaklar’

Temelinde Kürt düşmanlığı yatan devletin Kürtlerin kazanımlarına yönelik saldırı, gasp, el koyma politikalarının ayyuka çıkmış durumda olduğunu belirten Öznur, “Devlet aklı iktidar ve bürokrasi eliyle bu gaspı sistematik bir hale getirerek Kürtlerin iradesini kırmak istemektedir. Başaramayanınca da her seferinde yeni yöntemler geliştirmektedir. İnkar, imha, yok sayma, teslim alma çabaları boşa çıkınca ve her türlü manipülasyona, saldırıya, kriminalizeye rağmen seçimlerde istediği sonucu alamayınca seçmene dair mühendislikleri bir yöntem olarak belirledi. Özellikle 2019 yerel seçimlerinde Kürt illerinde bir yandan hayali seçmen patlaması yaşanırken, bir yandan da binlerce asker ve polisin kayıtları kentlerimize kaydırıldı, kaydırılıyor. Bu kentler arasında özellikle Hakkâri, Şırnak, Ağrı, Iğdır, Mardin gibi sınır kentleri bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.

8 bin 199 hayali seçmen

AKP ile DEM Parti arasındaki farkı geçecek kadar seçmen kaydırması yapıldığını dile getiren Öznur, “Belirttiğimiz gibi bu hile yöntemi sadece önümüzdeki yerel seçimlere ilişkin değildir. Örneğin 2019 yerel seçimlerinde Hakkari İl Örgütümüz tarafından yapılan incelemelerde kent merkezi ve Çukurca ilçemizde 8 bin 199 hayali seçmen tespit edilmişti. Bu usulsüzlüklere dair il ve ilçe seçim kurullarına yaptığımız itirazlar reddedildi ve Çukurca Belediyesi bu gasp yöntemiyle elimizden alındı. Örneğin 2019’da Çukurca ilçe merkezine bağlı 3 mahalledeki toplam 18 adreste 3 bin 960 hayali seçmen kaydedildiği ortaya çıkarılmıştı” dedi.

Binlerce seçmen kaydırıldı

31 Mart’ta yapılacak olan seçimde iktidarın hilelerle belediyeleri kazanmaya çalıştığının altını çizen Öznur, “Şemdinli, Yüksekova, Çukurca, Hakkari hattında çok yoğun seçmen kaydı var. Yüksek Seçim Kurulu’nun 4 Ocak 2024 tarihinde askıya çıktığı listeleri incelediğimizde sadece Hakkari merkezde 2440, Yüksekova’da 3383, Şemdinli’de 761, Çukurca’da 222, Derecik’te 194 olmak üzere 7 bin hayali seçmen olduğu açığa çıkmıştır. Birçok eve bini aşkın kişi kaydedilmiştir. Neredeyse ahırda bile hayali seçmen kaydına rastlıyoruz, kent merkezine ve ilçelerine birlerce asker, polis ve korucunun seçmen kaydı taşınmış. Ayrıca 2023 Mayıs seçimlerinde yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 892 seçmen adresinin Şemdinli’ye getirildiği tespit edilmiştir. Tespit edilen usulsüzlüklere dair arkadaşlarımız il ve ilçe seçim kurullarına itirazlarını yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Kayyım atama yöntemi ile iktidarın kazanamayacağını ve halkın iradesini kıramayacağını belirten Öznur, şunları dile getirdi: “Hiçbir hayali seçmen veya usulsüz seçmen kaydırması karşısında da sessiz kalmayacağımızı herkes bilmelidir. Halkımızın iradesine karşı sorumluluğumuzu canımız pahasına yerine getireceğiz ve asla demokratik mücadelemizden milim geri adım atmayacağız. Her bir hile iktidara, sorumlu bürokratlara adalet önünde hesap olarak geri dönecektir. Ayrıca 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde elde edeceğimiz başarı ile önce kayyım gaspı altındaki belediyelerimiz ve hile yöntemleri ile bizden alınan belediyelerimizi geri alacağız. 14 Mayıs 2023 seçimlerinde iktidarın Hakkari’de aldığı cevabı, bu sefer tüm Kürdistan kentlerinde alacak. Halkımız, gaspçı, inkârcı, faşist zihniyetin hileleri karşısında asla iradesini teslim etmemiştir, etmeyecektir. Sizin zorba ve hileleriniz varsa bu halkın da kırılmaz bir iradesi vardır.”