AKP heyeti geçtiğimiz gün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığında, başörtüsü konusunda hazırlanacak anayasa değişikliği için HDP parlamento grubunu ziyaret etmesi AK Parti içinde soru işaretlerine yol açtı.

METİNER: SIKINTILI BİR YENİ DURUM

Eski milletvekili Mehmet Metiner, “AK Parti karar vermeli: HDP'yi kendisiyle oturulup konuşulacak ve desteği önemsenecek bir parti olarak görüyorsa o vakit HDP'ye dair dilini ve yaklaşımını değiştirmeli. Sadece HDP'ye dair değil, HDP ile siyaseten ilişkilenen diğer partilere ilişkin dilini ve yaklaşımını da…HDP'yi hem TBMM çatısı altında olmaması gereken terör örgütünün siyasi partisi olarak suçlamak, hem de anayasa değişikliği için muhatap alıp görüşmek, AK Parti açısından sıkıntılı bir yeni durum. Bundan sonra HDP'ye dair söylenecek her söz, bu fotoğrafa çarpıp geri dönecek” ifadelerini kullandı.

TAYYAR: KAPATILMASI GEREKEN BİR PARTİYSE NİYE ANAYASAYI KONUŞUYORUZ?

Mehmet Metiner'in bu açıklamalarına AKP MKYK Üyesi Şamil Tayyar'dan destek geldi. Metiner'in sözlerini sosyal medya hesabından alıntılayan Tayyar, “Kesinlikle. AK Parti, HDP'ye nasıl bakıyorsa o düzlemde ilişkisini yürütmelidir. PKK'nın siyasi uzantısı ve kapatılması gereken bir partiyse, onlarla niye Anayasayı konuşuyoruz? PKK ayrı HDP ayrıysa aynileştiren dil ve üsluba niye ihtiyaç duyduk? Bu muhakemeyi yapmalıyız” dedi.


CEVHERİ: GİDİLMEMESİ ABESTİR

Katıldığı yerel bir kanalda AK Parti heyetinin HDP ziyaretine ilişkin soruya cevap veren AKP Urfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri ise şunları söyledi:

“Yani gidilmesi değil, bana göre gidilmemesi abestir. Gidilmemesi abestir tabi yani şimdi dolayısıyla legal bir parti , kanunlara göre kurulmuş Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında faaliyet yapan, grubu var ve biz bir anayasa değişikliği yapacağız. Özellikle 2 maddede hem başörtüsü noktasında gerek takan ve gerekse takmayan her insanımıza bu özgürlüğü bu ortamı sağlamak adına bir de aile birliği noktasında anayasa teklifimiz olacak ve orada da HDP’nin de bir grubu var ve oyu var. Ve onların da desteğine ihtiyacımız var ki zaten onları da başörtüsüne destek verdi, deklare etmişlerdi. Neden gidilmesin artı kamuoyunun bilmediği bir husus var. Sürekli bunu derim ki biz Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında yasal çalışma yapılırken bir de kulisin arka tarafı vardır. Orada bütün gruplar giderler. Herhangi bir önerge vereceği zaman kanun teklifi getirileceği zaman veya değiştirileceği zaman görüşürler.”

MİROĞLU: DİYALOGSUZLUĞA BAHANE ÜRETMEK EN KOLAYI

AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu üyesi Orhan Miroğlu da ziyarete ilişkin dikkat çekici bir paylaşımda bulundu.

Miroğlu, HDP'ye yapılan ziyaretin fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşarak, "Fotoğrafa, ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyon belgesinin felsefesi üzerinden de ayrıca bakılabilir. Siyasi diyalogsuzluğa bahane üretmek en kolayı" dedi.

Miroğlu paylaşımının devamında, "Cumhuriyetin 100.Yılına girerken yeni diyaloglara gerekçe üretmek daha iyi! Yeter ki, HDP karşısına çıkan fırsatları,bu defa da ıskalamasın" ifadelerini kullandı.

MHP'DEN TEPKİ YOK

Ahmet Türk'ten kayyımın iddialarına yanıt Ahmet Türk'ten kayyımın iddialarına yanıt

MHP’nin de bu teklife destek vereceğinin altı çizilirken HDP ile AKP heyeti arasındaki görüşmeye ilişkin MHP kanadı, “MHP’de bir rahatsızlık var mı?” sorusunu yanıtsız bırakarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"CHP, başörtüsü serbestisi için yasa teklifi verdi, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa seçeneğini sundu. Anayasa değişikliği teklifi de Erdoğan’ın dediği gibi muhalefet için bir 'turnusol kâğıdı' görevi görecek. Kim samimi, kim değil, belli olacak. Teklif için yapılan görüşmede MHP yok. Çünkü teklifin sahibi biz değiliz. Bizim HDP’ye bakış açımız da çok net. HDP, 'terör örgütü PKK’nIn uzantısı olan bir partidir.' MHP, Cumhur İttifakı ile yoluna devam edecektir."

NE OLMUŞTU?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki AKP heyeti, başörtüsü konusunda hazırlanacak anayasa değişikliği için MHP, CHP, HDP ve İYİ Parti gruplarını TBMM'de 2 Kasım 2022 tarihinde ziyaret etmişti.

akp-hdp.jpg

Bakan Bozdağ'ın yanı sıra AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un yer aldığı heyet, HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç ve Parti Sözcüsü Ebru Günay ile görüşmüştü.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Anayasanın 24 ve 41. maddelerinde bir değişiklik olacağını ve kapsamını genel olarak paylaştılar. Biz de tutumumuzu Eş Genel Başkanlarımız ve MYK'da yaptığımız görüşmeler sonucunda kamuoyuyla paylaşıyor olacağız. Sohbet ettik. Kıyafet özgürlüğü, türban, kadın hakları konusunda tutumumuz çok net. Negatif tutumumuz olmadı. Ama böyle bir dönemde nasıl bir karar alacağımızı ilgili kurullarımızla karar vereceğiz” demişti.