Uzmanlar, ekonomik zorluklar nedeniyle ve fahiş evlilik masrafları yüzünden gençlerin evlenmekte zorlandığını belirtiyor. Evlenebilenler için ise düğün takıları, başlangıçtaki en büyük finansal dayanak oluyor.
Genellikle düğünde toplanan takılar çiftin başlangıçtaki harcamaları ve ortak yaşam giderleri için bir kaynak olsa da, bu altınların uzun yıllar satılmaması durumunda boşanma davalarında paylaşımı ciddi bir sorun haline gelebiliyor. Nitekim geçmişte yerel mahkemeler takıları 'ortak mal' olarak kabul edilmesi gerek derken, Yargıtay (yüksek mahkeme) Şubat 2018'deki emsal kararıyla 'takıların kadına ait olduğu' yönünde karar vermişti.
YARGITAY'DAN YENİ 'TAKI' KARARI
Artan boşanma davalarıyla birlikte düğün takılarının kime ait olacağı tartışması yeniden alevlenirken, Yargıtay konuya son noktayı koydu. Yargıtay'ın yeni kararına göre, düğünde takılan takılar artık cinsiyetle ilişkilendirilecek. Yani, geline takılan ve kullanımı kadınlara ait olan bilezik, küpe ya da bileklik gibi ziynet eşyalar artık gelinin malı sayılacak. Damada takılan saat ya da para gibi değerler ise damadın malı olacak.
Gram, çeyrek, yarım ya da tam altın gibi sarrafiye grubu altın türleri ise ortak kullanım alanına girecek ve eşit şekilde pay edilmesi gerekecek.