arti gercek
arti tv
menü
Amberin Zaman: Erdoğan-BAE Prensi görüşmesine Barzani aracılık etti
BAE diplomatik danışmanı görüşmeye ilişkin yaptığı yorumda 'Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şeyh Muhammed bin Zayed ile yaptığı telefon görüşmesi çok olumlu ve dostaneydi' dedi
31.08.2021 23:00 Güncelleme: 31.08.2021 23:02
Amberin Zaman: Erdoğan-BAE Prensi görüşmesine Barzani aracılık etti
Google News
Al-Monitor yazarı Amberin Zaman, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed al-Nayhan arasında gerçekleşen ve aradaki buzların erimesini sağlayan telefon görüşmesinin Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin çabalarıyla gerçekleştiğini yazdı.
Zaman’ın makalesinin görüşmenin perde arkasına ilişkin kısmı şöyle:
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) fiili hükümdarı Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed al-Nayhan'ın telefonda konuşması, bölgesel rakipler arasında Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin kişisel müdahalesiyle hızlanan bir yumuşamanın en açık işareti oldu.
Türkiye Cumhurbaşkanlığı tarafından Salı günü yapılan açıklamada, görüşmeye ilişkin olarak "Müzakerelerde ülkeler arasındaki ilişkiler ve bölgesel meseleler ele alındı" denildi.
BAE diplomatik danışmanı Anwar Gargash da Twitter'da görüşmeye ilişkin yaptığı yorumda "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şeyh Muhammed bin Zayed ile yaptığı telefon görüşmesi çok olumlu ve dostaneydi" dedi.
BAE'nin devlet haber ajansı WAM, liderlerin iki ülke arasındaki ilişkileri "ortak çıkarlarına ve iki halkına hizmet edecek şekilde" güçlendirme umutları hakkında konuştuklarını söyledi.
İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan güvenilir kaynaklar, Barzani'nin Erdoğan ile genellikle baş harfleri MBZ ile anılan veliaht prens arasında "bir zamandır” devam eden gerilimi yatıştırmaya çalıştığını doğruladı. Kaynaklardan biri, Türkiye ile BAE arasındaki yumuşamanın "bölgesel barış ve istikrara hizmet ettiğini" söyledi. Kaynaklar ayrıntılı açıklama yapmadı. Her halükarda, arabuluculuk çabası, Barzani'nin bölgesel diplomatik sahnedeki rolünü açıkça geliştiriyor ve Iraklı Kürtlerin iki kritik bölgesel oyuncu nezdinde itibarını artırıyor.
Barzani, her iki liderle de samimi ilişkilere sahip ancak Erdoğan ile özel bir ilişkisi olduğu biliniyor. Türkiye ile olan bu bağlar, 2010 yılında imzalanan ve Irak Kürdistanı'nın petrolünü Türkiye üzerinden ve Bağdat'tan bağımsız olarak Batı pazarlarına ihraç etmesine izin veren mega petrol anlaşmasıyla zirve yaptı.
Türkiye, Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) için hayati bir ekonomik yaşam çizgisi olma özelliği taşıyor. KBY ise, Türkiye'nin PKK’ye karşı sürekli genişleyen askeri operasyonları için bir sahne alanı görevi görüyor.
Barzani, 12 Haziran’da veliaht prensin daveti üzerine Abu Dabi'ye gitmişti. Irak Kürdistanı'ndaki mültecilerin bakımı için milyonlarca dolar akıtan BAE kraliyet ailesi ve Barzaniler on yıllardır iyi geçiniyor.
Barzani, MBZ ile yaptığı görüşmeyi Twitter'da şöyle değerlendirmişti: "İkili bağları ve işbirliğini daha da güçlendirmeyi, bölgesel barışı ve karşılıklı çıkarları ilgilendiren diğer konuları görüştük."
Bu konulardan biri de Türkiye idi. Bir gün sonra, BAE'de barınan firari organize suç patronu Sedat Peker, yerel polis tarafından “sohbet etmek” için götürüldü. O zamana kadar Peker, YouTube'da bir dizi her şeyi anlatan videolar yayınlayarak, Erdoğan'ın içişleri bakanı ve cumhurbaşkanına yakın diğer önde gelen kişileri suçlamada bulunmuştu.
Barzani’nin ziyaretinin ardından Peker’in videoları durdu. Yine de Peker sansasyonel iddialarını Twitter üzerinden yapmaya devam ederek kitlesini ve etkisini sınırladı. Görüştüğüm kaynaklar, Barzani'nin ziyareti ile polis baskını arasında bir bağlantı olduğu iddialarını yalanladı.