17 yaşındayken tutuklanarak yaşı büyütülen Rıdvan Sayak’ın aile fotoğraflarını Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi yönetimi tarafından “sakıncalı” bulunarak verilmediği ifade edildi. Annesi Vesila Sayak’la yaptığı telefon görüşmesinde cezaevinde yaşadıklarını anlatan Sayak, kendisine gönderilen 13 fotoğraftan sadece 5’inin verildiğini diğerlerinin ise “sakıncalı” bulunduğu için verilmediğini söyledi.
‘4 YILDIR GÖREMEDİM’
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre anne Vesila Sayak, gönderdikleri fotoğraflarda Sayak’ın çocukluğuna, aile bireylerine ve üç yıl önce yaşamını yitiren Sayak’ın babasının olduğunu söyledi. Sayak cezaevindeyken babasının yaşamını yitirdiğini belirten anne Sayak, “Oğlum bana, ‘babam öldü göremedim, fotoğraflarını gönder’ dedi. Ben de babasının, dede ve ninesinin fotoğraflarını ona gönderdim. Bu fotoğraflarda ne var” diye sordu.
‘TECRİT UYGULANIYOR’
Oğlunun yıllardır tek kişilik odada tutulduğunu ifade eden Sayak, “Kitaplarına el koydular. Fotoğraflarını vermiyorlar. Böyle bir uygulama kanunda yok” dedi. Bingöl'de yaşadığını ve oğlunu 4 yıldır göremediğini de kaydeden Sayak, “Ben 60 yaşındayım. Tek başıma yaşıyorum. Oğlumu benden alıp cezaevine koydular. Tecrit altında tutuyorlar, arkadaşlarının yanına koymuyorlar. Oğluna ceza veren hakimlerin cemaat soruşturmasından tutuklandıklarını da hatırlatan Sayak, “Bu hakimler, haksız yere yaşını büyüterek tutukladılar oğlumu. Ben adalet istiyorum” diye konuştu.
Oğlunun tecrit altında olduğunu söyleyen anne Sayak, “Kadınları öldürenler, tecavüz edilenlerin hepsi bırakıldı, benim oğlum kimi öldürdü? 17 yaşından beri içeride tek kişilik hücrede tutuyorlar. Tecrit uygulanıyor” dedi.
‘KARARDAN ÖNCE YAŞI BÜYÜTÜLDÜ’
Erzurum’da “AKP il başkanlığı binası önüne bomba bıraktığı” iddiasıyla 20 Temmuz 2010’da tutuklanan 25 Ağustos 1992 doğumlu Rıdvan Sayak, söz konusu tarihte 17 yaşındaydı. Tutuklu yargılandığı Erzurum Özel Yetkili 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 Kasım 2011 tarihinde hakim karşısına çıkan ve mahkemede Kürtçe savunma yapmak isteyen Sayak’ın talebi reddedilmiş, mahkeme başkanı Sayak’ı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. Karar temyiz edilmek üzere Yargıtay’a gönderildi. Ancak Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 9 Mart 2012 tarihinde temyiz talebini reddederek, Sayak’a verilen cezayı onayladı.
Mahkeme karar vermeden önce Sayak’ın yaşını 4 yıl büyüttü. Dosyada yer alan Sayak’ın Nüfus Kayıt Örneği’nin “düzeltme” bölümünde; “Erzurum Merkez 3 Nolu Asliye Hukuk Mahkemesi 11 Haziran 2011 kesinleşme tarihli kararına göre, Erzurum Yakutiye ilçesi tarafından 2011/146 no ile tescil edilmiştir. Doğum tarihi düzeltmesi 25 Ağustos 1992 iken 25 Ağustos 1988 olarak düzeltilmiştir” şeklinde ifadeler yer aldığı ortaya çıkmıştı. Sayak, 1992 doğumlu iken, olaydan sonra 1988 doğumlu yapılmış ve nüfus müdürlüğü, Sayak’ın gün ve ay bölümünü değiştirmezken, sadece yılını değiştirmişti. Sayak’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren hakimler, darbe girişiminin ardından cemaat soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.
Sayak ise Ekim 2021'de Kırıkkale Cezaevi’nden sürgün edildiği Sincan Cezaevi’nde tecrit altında tutuluyor.