Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Maraş depremlerinin ardından Türkiye'yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'la ortak basın toplantısı düzenliyor. İki bakanın gündeminde, deprem yardımlarının yanı sıra Türkiye'nin ABD'den F-16 alımı ve Suriye de var.

Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında, ABD'nin Türkiye savunma sanayine yaptırımlarının kaldırılması çağrısında bulundu. "Askeri ilişkilerimiz stratejik ortaklığımızın önemli boyutlarından biri" diyen Çavuşoğlu, "Tek taraflı yaptırımlar nedeniyle savunma sanayiimizde zorluklarla karşılaşıyoruz. F-16 talebimizle ilgili son durumu da ele aldık. ABD yönetimi talebimize güçlü destek veriyor" ifadelerini kullandı.

RELATED VİDEO
Joe Biden yönetimine F-16'lar konusunda Kongre'ye resmi bildirimi bir an önce yapma çağrısında bulunan Çavuşoğlu, "Bu sürecin de süratle tamamlanması her iki tarafın yararınadır. Kongre'de her zaman zorluklar çıkabiliyor. Bazı çevrelerce bu sürecin Kongre'de geciktirilmemesi gerekiyor. Kongre'nin de engelleyici değil destekleyici bir rol üstlenmesini bekliyoruz" dedi. Dışişleri Bakanı, "PKK, YPG'ye verilen desteğe ve FETÖ'nün mevcudiyetine son verilmesi hususundaki beklentilerimizi de bugün vurguladık" diye konuştu.

BLINKEN: AMERİKAN HALKI YANINIZDADIR

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise basın toplantısına "Amerikan halkı sizi desteklemek üzere yanınızdadır. Toparlama ve inşaat çalışmalarında yanınızdayız" diyerek başladı. Hatay'daki yıkım için "Sözlerle ifade etmek çok zor. Binalar, mahalleler, yollar tamamen hasar görmüş durumdalar" diyen ABD'li bakan, "Şu anda Türkiye uzun bir dönemden geçecek, yeniden inşa açısından. Şu anda BM 1 milyar dolarlık bir yardım talebinde bulundu. Her zaman yan yanayız" ifadelerini kullandı.

Blinken, görüşmede Rusya-Ukrayna savaşının da ele alındığını belirtirken, Ankara'ya Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine onay verme çağrısında bulundu. ABD''li bakan, "ABD, Türkiye'nin NATO üyesi olarak uzun zamandır devam eden katılımını takdir etmekte. Finlandiya ve İsveç'İn katılımıyla bu müttefiklik daha da güçlenecektir" dedi.

VİZE ÇAĞRISI

Çavuşoğlu, Amerikan vizesi başvurularındaki sorunlara da dikkat çekerek, "Özellikle vatandaşlarımızın vize başvuru süreçlerinde ciddi bir gecikme var. Altı aya kadar bekleme süreleri var. Hızlandırılması konusunda talebimizi ilettik" dedi.

ERDOĞAN'LA GÖRÜŞEBİLİR

Hatay'da dün incelemelerde bulunan Blinken'ın, bugün Ankara’da Anıtkabir’i ziyaret etmesi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmesi bekleniyor.

EK 100 MİLYON DOLARLIK YARDIM AÇIKLAMASI

Blinken dün Adana'daki İncirlik Hava Üssü'ne indikten sonra yaptığı açıklamada "Türkiye'yi desteklemeye kararlı olduklarını" dile getirmişti. ABD Dışişleri Bakanı, hem Türkiye hem de Suriye'de depremden etkilenen bölgelerdeki faaliyetlerde kullanılmak üzere 100 milyon dolar daha yardım yapılacağını söylemişti.

Blinken, söz konusu yardımın Acil Mülteci ve Göç Fonu, Dışişleri Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) kullanımında olan insani yardım fonlarından aktarılacağını eklemişti. Deprem bölgesindeki çalışmalara katılan ABD'li ekibe de teşekkür eden Blinken, "Hayat kurtarmaya doğrudan katkıda bulunduğunuzu biliyorum ve bu herhangi birimizin yapabileceği en güçlü şey" dedi.

ABD, depremden sonra Türkiye'ye bir arama-kurtarma ekibinin yanı sıra tıbbi yardım ve ekipman göndermişti. Türkiye ve Suriye için 85 milyon dolar ek fon oluşturulduğu da açıklanmıştı.

HELİKOPTERLE HATAY ÜZERİNDE UÇTU

Adana'daki İncirlik 10'uncu Tanker Üs Komutanlığını ziyaret eden Antony Blinken, burada yaptığı açıklamada, yıkıcı depremlerin ardından Türkiye'nin yanında olduklarını söyledi. Blinken, depremden en çok etkilenen kentlerden Hatay üzerinde bir helikopter turu yaparak bölgede incelemelerde bulundu.

Blinken, "Yıkımın bir kısmını görmek için Hatay'ın üzerinde uçma şansım oldu ve bunu kelimelere dökmek gerçekten zor" dedi. "Yıkılmamış ve yıkılmış binalar görüyorsunuz" diyen Blinken, çöken çatıların hemen yanında ayakta duran binaların bölgedeki durumun ölçeğine dair bir fikir verdiğini söyledi. Dışişleri Bakanı, "Bu depremden dolayı on binlerce ölüm ve on milyonlarca etkilenen insan var ve elbette, hala tam kapsamını bilmiyoruz" dedi.

Tutsaklar da aileleri de tecritte Tutsaklar da aileleri de tecritte

blinken.jpg

İLK ZİYARET

Blinken'ın Türkiye ziyareti, iki yıllık görev süresinde ilk olmasıyla da dikkat çekiyor. Önceki ABD Dışişleri bakanlarından Hillary Clinton ve Rex Tillerson, göreve gelmelerinden sonraki üç ay içinde Türkiye'yi ziyaret etmişti.

Yorumcular, Blinken'ın ziyaretinin gecikmesinin, iki ülke arasındaki ilişkilerindeki gerginliğin bir yansıması olduğunu belirtiyor. Türkiye ile ABD arasında, Ankara'nın NATO üyesi olmasına rağmen Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini alması, Suriye ve insan hakları gibi konularda gerilim var. (DIŞ HABERLER)