Gazeteci-yazar Musa Anter (Apê Musa), 20 Eylül 1992'de JİTEM tarafından katledildiği Amed’in Yenişehir ilçesinde bulunan Cumhuriyet Mahallesi 442’nci Sokak’ta anıldı. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği'nin (MKG) yaptığı anmaya, Anter’in oğlu Dicle Anter'in yanı sıra çok sayıda siyasetçi ve gazeteci katıldı. Anmada Apê Musa'nın fotoğrafları taşındı. 

‘KATİLLER AKLANDI’

Anmada konuşan DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Anter’i katleden JİTEM’in arkasında siyasi güçlerin olduğunu kaydetti. Faillerin cezalandırılmadığına dikkati çeken Müftüoğlu, "Katiller, bugün bu iktidarda bulunan isimler tarafından aklandı. Bugünkü iktidar bu katliama ortak oldu, suçluları akladı. Bu coğrafyada katliamlar, Kürt'e dayatılan soykırım gerçekliği var. Bunun dünyaya duyurulmasının önüne geçmek için Apê Musa katledildi. Sonrasında onlarca gazeteci katledildi, hapsedildi, gazeteleri bombalandı. Bugün Nagihan Akarsel’i, Gülistan Tara’yı katlederek devam ediyorlar. Kürt gazeteciler ise bu gerçekleri, halkın gerçekliğini yazmaya devam ediyor. Gerçekleri dünyaya duyurmak için mücadele ediyoruz. Apê Musa'nın ardılları mücadeleyi sürdürdü. Özgür Basın baş eğmedi, eğmeyecek" dedi. 

'ANTER'İN GENERALLERİ YOLA DEVAM EDİYOR'

Dicle Anter, babasının planlı bir şekilde katledildiğini söyledi. Katliamı "Kürt gazetecilerine dönük büyük bir darbe” olarak nitelendiren Anter, “Bu bir insanlık suçuydu” dedi. Anter, “Çete anlayışı ile çalışan kişiler, kurumlar kendi başlarına değil, Ankara’dan bu cinayeti planlamıştı. Kürt basınına karşı yapılan bu büyük darbeye karşı Musa Anter’in generalleri her türlü zorluğa karşı fedakârlıkla, cesaretle yollarına devam ediyorlar" diye kaydetti. 

'KALEMİNİ YERDE BIRAKMADIK'

Gazeteci Hüseyin Aykol ise, "Kimler öldürdü, biliyoruz. Acımız da öfkemizde hala sıcak. Bunu biz daha sonra gazeteler çıkararak, ajanslar kurarak, televizyon yayınları yaparak gösterdik. Onun kalemini yerde bırakmadık, bırakmayacağız da” dedi. Aykol, Federe Kurdistan Bölgesi'nde 23 Ağustos’ta Türkiye’nin hava saldırısında hayatını kaybeden gazeteciler Gulistan Tara ile Hero Bahaddîn’i andı. 

‘UNUTMUYORUZ’

Tutsaklar da aileleri de tecritte Tutsaklar da aileleri de tecritte

DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Gülşen Özer de şunları söyledi: "Apê Musa’nın arkadaşlarının, ardıllarının başı sağ olsun. Failleri belli ama bu sistem onları savunuyor. Savunduğu için her sene burada anmaya devam edeceğiz. Onun ardılları durmuyor. 32 yıl önce Apê Musa’yı katlettiler, bugün Narin’i. Failleri belli" dedi. 

Anmaya katılanlar daha sonra “Şehid namirin" ve “Özgür basın susturulamaz” sloganlarıyla Apê Musa’nın katledildiği yere kadar yürüdü. Yapılan saygı duruşunun ardından Apê Musa’nın fotoğrafının bulunduğu yere karanfiller bırakıldı.