- İsrail'in yeni Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı ve milliyetçi Itamar Ben-Gvir geçen hafta uluslararası düzeyde tepkilere neden olan Mescid-i Aksa baskını sonrasında yine tartışlma yaratacak bir uygulamaya imza attı.Filistin bayrağı taşımayı "teröre destek" diye niteleyen Ben-Gvir polise kamusal alanda gördükleri yerde Filistin bayraklarını kaldırmaları talimatını verdi.

İsrail yasaları Filistin bayrağını yasaklamıyor ancak asker ya da polis eğer kamuya yönelik bir tehdit varsa bayrağı kaldırma hakkına sahip. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yeni aşırı sağcı hükümetinde yer alan Yahudi Gücü partisine başkanlık eden ve ulusal güvenlik bakanı olarak polisi denetleyen Ben-Gvir'in pazar günkü yönergesi, Filistinlilerin kimliklerini ifade etmesine, ifade özgürlüğüne ve Filistin'e destek veren eylemlere karşı sert ve tavizsiz bir tavrın sinyalini veriyor gibi görünüyor.

Irak Hükümeti Sözcüsü: 2 Bin Suriyeli Asker Irak’a Geçti Irak Hükümeti Sözcüsü: 2 Bin Suriyeli Asker Irak’a Geçti

RELATED VİDEO
YASAK, FİLİSTİN BAYRAKLI KUTLAMANIN ARDINDAN GELDİ

Bayrak yasağı 1983'te bir İsrail askerini kaçırıp öldürmekten suçlu bulunan ve İsrail'in kuzeyindeki köyünde bir kahraman gibi karşılanırken Filistin bayrağı sallayan uzun süredir hapiste olan Filistinli mahkûm Kerim Yunus'un 5 Ocak'ta serbest bırakılmasının ardından geldi.

Ben-Gvir, yaptığı açıklamada, Filistin bayrağını dalgalandırmanın teröre destek eylemi olduğunu savundu. Ben-Gvir, "Kanunları çiğneyenlerin terör bayrağı sallaması, terörü kışkırtması ve teşvik etmesi olamaz, bu yüzden kamusal alanlardan terörizmi destekleyen bayrakların kaldırılmasını ve İsrail'e karşı tahrikin durdurulmasını emrettim" dedi.

BİNLERCE KİŞİ HÜKÜMET KARŞITI EYLEM YAPMIŞTI

Ben-Gvir'in emirleri ayrıca cumartesi günü Tel Aviv'de bazı göstericilerin Filistin bayrağı salladığı hükümet karşıtı kitlesel bir protestonun ardından geldi. Binlerce gösterici kısa süre önce Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yemin eden yeni hükümetini "faşist" olarak nitelemiş ve Filistinliler ile İsrailliler arasında eşitliği ve bir arada yaşamayı savunmuştu. Twitter'dan pazar günü açıklama yapan Netanyahu, Tel Aviv'deki eylemde Filistin bayrağının varlığının "vahşi bir kışkırtma" olduğunu savunmuştu.

İsrail'deki Araplar, nüfusun yaklaşık beşte birini oluşturuyor ve çoğu, 1948 bağımsızlık savaşından sonra kurulan İsrail'de kalan Filistinlilerin torunları. Birçoğu kendisini Filistinli olarak tanımlıyor. (DIŞ HABERLER)