EYT düzenlemesiyle eksik prim günlerini tamamlamak isteyenler askerlik borçlanması yapıyor. Askerlik borçlanmasının emekli aylığına etkisi ise askerlik yapılan döneme göre değişiyor.

Habertürk'ün sosyal güvenlik uzmanı Ahmet Kıvanç bugünkü yazısında aktardığına göre, askerliğini 8 Eylül 1999 öncesi yapanlar emekli aylığı açısından en avantajlı olanlar. 2008'den sonra askerlik yapanlar ise en az avantajlı grubu oluşturuyor. Ancak, askerlik borçlanması emekli aylığını artırabileceği gibi, kimi durumlarda ise emekli aylığında düşüşe yol açabilir. Peki askerlik borçlanmasında nelere dikkat edilmeli?

'EMEKLİLİĞİ ÖNE ÇEKMİYORSA DEZAVANTAJ'

Kıvanç'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Askerlik borçlanmasının tam etkisi kişinin söz konusu üç dönemden hangisinde ne kadar prim günü bulunduğuna ve primlerinin hangi kazanç üzerinden yatırıldığına göre de değişir. Bazı durumlarda askerlik borçlanması emekli aylığını artırırken, bazı durumlarda ya hiç artırmamakta ya da artırmak bir yana düşüşe sebep olabilmekte.

Sigara fiyatlarına üst üste zamlar gelmeye devam ediyor Sigara fiyatlarına üst üste zamlar gelmeye devam ediyor

Emekli aylığını artırsa bile fayda maliyet analizi de yapmak gerekir. Askerlik borçlanmasını bu yılın sonuna kadar yapanlar her gün için en az 143.09 TL olmak üzere 540 gün (18 ay) askerlik için 77.267 TL öderler. Ödedikleri bu parayı beş yıl içinde geri alabilmeleri için emekli aylıklarında 1.288 TL, 10 yıl içinde geri alabilmeleri için de 644 TL artış olması gerekir. En avantajlı durumda bile böyle bir artışın olmayacağından emin olabilirsiniz.

Sonuç olarak, prim günü eksik değilse veya sigorta başlangıcını öne çekerek erken emekli olma imkânı sağlamıyorsa sadece emekli aylığını artırmak amacıyla askerlik borçlanması yapmak avantajlı olmadığı gibi bazı durumlarda emekli aylığında düşüşe yol açabildiğini dikkate almak gerekir. "