Şırnak'ın Elkê (Beytüşşebap) ilçesinde 1984 yılında ekonomik sebeplerle göç etmek zorunda kalan Faruk Ataman (65), uzun yıllar sonra doğduğu topraklara geri dönmeye karar verdi. Henüz 16 yaşındayken ailesiyle birlikte İzmir’e göç eden Ataman, burada geçirdiği 40 yıl boyunca en büyük hayalinin memleketine dönmek olduğunu belirtti.

Kürt Yazar Hayrettin Ekinci, 30 Yıl Sonra Cezaevinden Çıktı Kürt Yazar Hayrettin Ekinci, 30 Yıl Sonra Cezaevinden Çıktı

DOĞAL TARIM YAPIYOR

Geçtiğimiz yıl Elkê’ye yerleşen Ataman, Gova Reşo bölgesinde organik tarım yapmaya başladı. İzmir’de de benzer bir tarım faaliyeti yürüttüğünü ifade eden Ataman, “Arazilerimi satarak doğduğum topraklara geri döndüm. Yaylamda organik tarım yapıyorum. Yazları yaylada, kışları ise ilçede yaşıyorum. Bamya, domates, biber, patlıcan, salatalık ve fasulye yetiştiriyorum” dedi.

TOPRAĞA DÖNÜN ÇAĞRISI

Yılın beş ayını yaylada geçiren Ataman, buradaki yaşamın kendisi için çok değerli olduğunu vurguladı: “Buradaki yaşamı hiçbir şeyle değiştirmem. Buranın temiz suyu ve havası, bu dağlar bana huzur veriyor. Mutluluğum her şeye bedel. Halkımızın da buraya yatırım yapmasını, kendi topraklarında üretim yapmasını istiyorum. Göç eden kardeşlerime çağrım; doğduğunuz topraklara dönün, hayatınızı burada kurun. Eğer bir yeteneğiniz varsa bunu kendi halkınız için değerlendirin. 40 yıl İzmir’de yaşadım; orada konforlu bir hayatım olmasına rağmen memleket hasreti beni durdurmadı."

MA / Mahmut Altıntaş

Kaynak: MA