Yeni akademik yılın başlamasıyla birlikte üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorunu bir kez daha ortaya çıktı. Yüksek kiralar ve yetersiz yurt kontenjanları nedeniyle kalacak yer bulamayan ülkenin dört bir yanındaki öğrenciler, geceyi parklarda geçirerek protesto etmeye başladı. Söz konusu protestolar sürerken polis ise “Barınamıyoruz” diyen öğrencilerin ailelerini aradı.
İktidar bu duruma çözüm üretmediği gibi Emniyet’i harekete geçirdi.
Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre öğrencilerin aileleri, Emniyet’ten olduklarını söyleyen kişilerce arandı. Söz konusu kişiler, öğrencilerin ailelerine “Bu eylemleri terörist gruplar yönlendiriyor, farkında mısınız?” şeklinde ifadeler kullandığı belirtildi. İzmir’de pazartesi gününden beri parkta kalarak nöbete tutan öğrencilerden olan Çiçek Yaman, “Polisin parkta bize GBT yapmasının ertesi günü İstanbul'dan İzmir'den bazı arkadaşlarımızın aileleri arandı. Bunlardan biri de benim” dedi.
AİLELERDEN POLİSE CEVAP: ÖĞRENCİLERİN PEŞİNİ BIRAKIN
Babasının polis tarafından arandığını söyleyen Yaman, telefon konuşmasını şöyle anlattı: “Babama, ‘Kızınızın İzmir’de olduğunun bilgisini aldık, herhalde bir yurt problemi yaşıyor. Bu konuda yardımcı olmak isteriz. Bunun için eylemlere katılıyor, haberiniz var mı?’ demişler. Babam da bunların bir eylem olmadığını, gerçek durumun olduğunu, birçok öğrencinin aynı durumda olduğunu söyleyince, ‘Şu an bu eylemleri terörist gruplar yönlendiriyor farkında mısınız?’ diye sormuşlar. Babam benim nerede olduğumu ve ne yaptığımı zaten biliyor. O da ‘Terörist arıyorsanız farklı yerlere bakın, öğrencilerin peşini bırakın’ şeklinde tepki vermiş.”
‘KRİMİNALİZE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR’
Ailelerin barınma sorununu bilmemesinin imkânsız olduğunu dile getiren Yaman, “Öğrencilerin barınamama durumun ailelerin bilmemesi gibi bir durum olamaz. Her ailenin ekonomik durumu belli. Kriminalize etmek için her şeyi yapıyorlar. Müdahale edemeyecekleri kadar meşru bir durum olduğu zaman ancak aileleri arayarak direnişi kırmaya çalışıyorlar. Bu aranma konusunda birden fazla sorun var. Gençlerin aileleriyle aralarında problem yaratmayı amaçlıyorlar” diye konuştu.
‘ÖĞRENCİLERE ULAŞIYORLARMIŞ’
Aynı durumu yaşayan bir diğer üniversite öğrencisi Yağmur Esen ise İstanbul’da barınma hakları için geceyi parkta geçiren arkadaşlarına destek vermek için yanlarına gitti. Esen’in babası arandı ancak telefonu kendisi açtı. Arayan kişinin Emniyet’ten olduğunu ve babasıyla görüşmek istediğini söylediğini aktaran Esen, şunları dile getirdi: “Kızı olduğumu söyleyince adımı, barınma problemi yaşayıp yaşamadığımı ve okulumu sordu. Barınma problemi yaşamadığımı söyleyince ‘Eyleme destek için katıldınız o zaman’ dedi, ben de evet destek için katıldım barınma sorunu yaşayan birçok arkadaşım var ve onlar için acilen harekete geçilmesini istiyorum’ dedim. Evet deyince ‘Tabii bu anayasal hakkınız, yurt ev barınma probleminiz var mı, ailenizle mi yaşıyorsunuz’ diye sordu. Daha sonra ‘Devletimiz, Valiliğimiz bunun için çaba harcıyor, öğrencilere ulaşıyoruz. Çözülmesi için süreci hızlandırdılar’ dedi.” Esen, telefondaki kişiye “Umarım çözülür, çözülene kadar destek vermeye devam edeceğim” dediğini ifade etti.
Bir diğer üniversite öğrencisi ise yine babasının arandığını söyleyerek konuşmayı şöyle anlattı: “‘Kızınız bildiğimiz kadarıyla üniversite öğrencisi. Son dönemde üniversite öğrencileri arasında burs sorunları gündemde. Kızınız sizinle mi kalıyor, barınma problemi var mı, varsa devletimiz elinden geldiğince yardımcı olacaktır’ demişler. Babam da ‘Kızım bizimle beraber yaşıyor olsa bile bu sorun toplumsal, tüm öğrencilerin sorunudur. Son dönemde ekonomik sıkıntılar, fahiş fiyatlardaki kiralar, yurt bulunamaması öğrencileri bu konuda ses çıkarmaya mecbur bıraktı. En kısa zamanda devlet tarafından da bu sorunların görülüp çözüm bulunması gereklidir bence’ demiş.”
Öte yandan İstanbul'daki KYK yurtlarında 3 kişilik olan odalara 4’üncü yatağın eklendiği iddia edildi.