Hakkari Haber

Bartın: Gopsi TOKİ konutlarının sorunlarını meclise taşıdı

DEM Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Gopsi TOKİ konutlarında yaşanan sorunlara ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Abone Ol

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Gopsi TOKİ konutlarında yaşayan vatandaşların karşılaştığı çeşitli sorunları gündeme getirerek, bu sorunların çözümü için yetkililerin harekete geçmesini talep etti.

Bartın, özellikle altyapı ve bakım konularında yaşanan aksaklıklara dikkat çekerek, TOKİ sakinlerinin daha iyi yaşam koşullarına kavuşması gerektiğini vurguladı.

Hakkari'de Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan Gopsi konutlarında yaşanan sorunlar basına yansımıştır diyen Bartın," Toplu Konut İdaresi tarafından (TOKİ) Hakkari’nin Gopsi mahallesinde yapılan 301 dairenin yarısına yakın konutun içindeki alçı ve fayanslar kabarmış ve binaların çevresinde büyük yarıklar oluşmuştur.  TOKİ tarafından inşa edilen Gopsi konutlarındaki dairelerde altının tutmasına yarayan beton bürüt astarını kullanılmaması nedeniyle duvarlarda oluşan kabarmalar konut sahiplerini endişelendirmekte ve günlük yaşamı olumsuz etkilemektedir. Özellikle banyo ve mutfaklarda fayansların kabarması, binaların sağlamlığı konusunda da konut sahiplerinin kafasında soru işaretleri yaratmaktadır. 

Uzmanlar tarafından deprem uyarısı yapıldığı Hakkari’de Gopsi konutlarının çevresinde oluşan büyük yarıklar binaların temelinde ve duvarlarında ciddi hasarların olduğuna işaret etmektedir. Gopsi TOKİ'lerde gerek daire içlerinde gerek binaların dışında beklenmedik yarıkların oluşmaya devam ettiği, daire içerisinde duvar kabarmasının gerekçesinin beton bürüt astarı kullanılmadan düz zemine alçı çekmelerinden kaynaklandığı gerek mutfak tezgahı gerek banyo, WC zemin ve duvarlarına kullanılan fayansların kabarması sonucu sıvaların döküldüğü, 2-3 yıllık binaların pencere ve kapı kollarının kalitesiz malzeme kullanılması nedeniyle kırıldığı aktarılmıştır. Bu sorunlar aynı zamanda kiracı ve ev sahipleri arasında sürekli problemlere neden olmaktadır. Yurttaşların soruna ilişkin muhatap bulamadığı Gopsi TOKİ dairelerinin teslim edilmesi nedeniyle sorumluluğun Toki’den çıktığı, sorunun giderilmesine ilişkin yapılacak bir şey kalmadığı söylenen yurttaşlar çözüm için CİMER’e yönlendirilmiştir. 

Teslim edildiği tarihten bu yana Gopsi Toplu Konutları yol, ulaşım, altyapı ve su sorunu ile ayrıca gündeme gelmektedir. Bölgede parke taşlarının çökmesi, asansörlerin çalışmaması, 2 saatte bir ulaşımı sağlayan 2 servisin yolcu yoğunluğunu kaldıramaması, gün aşırı bir saatliğine verilen su ile küçük su depolarının dolmadan suların kesilmesi ve konutlarda su sıkıntısı yaşanması Gopsi Tokilerinin bugüne kadar çözülememiş sorunlarındandır. Gopsi konutlarında yaşanan bu sorunlar, TOKİ'nin inşaat kalitesi ve denetim süreçleri konusunda da tartışmalara yol açmaktadır. Konut sahipleri, bu durumun bir an önce çözülmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını talep etmektedir.

 
Önergesinde, Bartın şu sorulara yanıt istedi:

1.      Hakkari'de Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan Gopsi konutlarında yaşanan sorunlardan Bakanlığınız haberdar mıdır?

2.      Gopsi konutlarında yaşanan yapısal sorunların nedeni hakkında bir inceleme yapılmış mıdır? Yapıldıysa, sonuçları nelerdir?

3.      Gopsi TOKİ'leri teslim edilmeden önce gerekli denetim süreçleri yürütülmüş müdür? Beton bürüt astarının kullanılmaması gibi inşaat hatalarının önlenmesi için hangi denetim mekanizmaları uygulanmaktadır?

4.      Gupsi Toki’lerin yol, ulaşım, altyapı ve su sorunu teslim edildiği tarihten bu yana neden çözüme kavuşturulmamıştır?

5.      Toplu Konut İdaresi tarafından yapılan dairelerin teslim edilmesinden sonra bu şekilde oluşan ciddi sorunlar hakkında sorumlu ve yetkili mercii kimdir?

6.      Yurttaşların şikayetlerini iletebilecekleri ve hızlı bir şekilde çözüm bulabilecekleri bir mekanizma mevcut mudur? Mevcut değilse, böyle bir mekanizma kurulması planlanmakta mıdır?

7.      Gopsi konutlarında yaşanan sorunların çözülmesi için hangi adımlar atılacaktır? Bu süreç nasıl işleyecektir ve ne kadar sürecektir?

8.      Gopsi konutlarında yaşayan vatandaşlara sağlanacak herhangi bir tazminat veya destek planı var mıdır?

9.      TOKİ'nin inşaat projelerinde kullanılan malzemelerin kalitesi nasıl denetlenmektedir? Kalitesiz malzeme kullanımı nasıl önlenmektedir?

10.  TOKİ tarafından inşa edilen diğer projelerde benzer sorunlar yaşanmakta mıdır? Bu sorunların yaygınlığı nedir?

11.  Yeni inşa edilecek konut projelerinde benzer sorunların yaşanmaması için ne gibi önlemler alınacaktır?

12.  Bu tür sorunların tekrar yaşanmaması için gelecekte inşaat süreçlerinde hangi iyileştirmeler yapılacaktır?