Hakkari'de Baba, Kızının SGK Tarafından Mağdur Edildiğini Söyledi Hakkari'de Baba, Kızının SGK Tarafından Mağdur Edildiğini Söyledi

2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala, CHP Hakkari İl Başkanı Suzan Çakırbeyli, kırtasiye malzemelerindeki fahiş fiyat artışlarına dikkat çekti. Çakırbeyli, geçen yıla göre kırtasiye malzemelerinin fiyatlarının neredeyse yüzde 300 oranında arttığını belirterek, bu durumun asgari ücretli aileleri kara kara düşündürdüğünü vurguladı.

Bir Yılda Yüzde 300 Artış

2023 yılında bir öğrencinin kırtasiye malzemelerini en uygun fiyata tedarik etmenin maliyeti 1.200 TL iken, bu yıl aynı ürünlerin fiyatı 3.500 TL'yi buluyor. Çakırbeyli, "Bir yılda neredeyse yüzde 300 artış var. Bu durum, ekonomik olarak zor durumda olan ailelerin çocuklarını okula göndermesini imkânsız hale getiriyor" dedi.

Asgari Ücretlinin Gücü Yetmiyor

Çakırbeyli, asgari ücretlilere yeterli zam yapılmadığını, memur ve emekli maaşlarına sadece yüzde 19 oranında zam verildiğini hatırlatarak, "İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz, çocukların eğitim almasını ve başarılı olmasını giderek daha fazla etkiliyor. Milyonlarca veli işsiz, 10 milyonun üzerinde kişi sosyal yardımlarla yaşamını sürdürmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı. Asgari ücretli ailelerin çocuklarını okula göndermeye yetecek maddi gücü bulamadığını vurguladı.

Çaresiz Veliler, Birden Fazla Çocuk İçin Daha Büyük Zorluklar

Birden fazla çocuğunu okula gönderecek olan velilerin daha büyük zorluklar yaşadığını belirten Çakırbeyli, "Derin bir yoksulluk içinde, okul hazırlığı yapan veliler tamamen çaresiz durumda. Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir yaşam standardını yakalayabilmesi için en az yoksulluk sınırı olan 22 bin TL’ye sahip olması gerekiyor" dedi.

Eşit Eğitim Hakkı Tehlikede

Çakırbeyli, çocukların eşit eğitim alma hakkına sahip olmaları için kırtasiye desteğinin yaygınlaştırılmasının zorunlu olduğunu ifade etti. "Kırtasiye erişimindeki bu eşitsizlikler giderilmezse, eğitimde fırsat eşitliği kavramı tamamen anlamını yitirecek. Öğrencilerimizin gelişimi, ihtiyaç duydukları temel eğitim kaynaklarıyla şekillenir. Bu destek bir lütuf değil, bir haktır" diyerek sözlerini tamamladı.