Yaklaşık 2 aydır Hakkari’de Çukurca’da ve bağlı köylerde esnafları ve vatandaşları ziyaret eden Akboğa, özelikle esnaf ve vatandaşı zor durumda bırakan kira, zincir marketler, esnaf kredileri gibi elzem konular ile ilgili Hakkari İl Sesi Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Akboğa, Hakkari’de kiralar çok yüksek olduğunu ve hala kiralara yüzde yüz zam yapmak isteyen mülk sahiplerinin olduğunu söyledi.

Kentte faaliyet gösteren esnaf ve Esnaf odası olarak yeni yılda mülk sahiplerine çağrıda bulunan Akboga, zam yapmamasını ve zam yapılsa bile yüzde 10 veya yüzde 20 zam yapılmasını gerektiğini ifade eden Akboğa şunları kaydetti.” Kentimizin kanayan yarası konut sorunu Gopsi TOKİ konutlarının faaliyete girmesiyle azda olsa çözüldü. Kentte faaliyet yürüten emlakçı sayımız arttı. Değişmeyen tek sorunumuz mülk sahiplerinin İstanbul standartlarındaki kira artışları. Gayrimenkul fiyatlarının artışı ve asgari ücretin yükselmesiyle ev kiralara %50 ila % 100 arasında zam yaptığını açıklayan Akboğa,” Kentimizde yüzde 25’lik zam sınırına uyanların sayısı çok az. Ancak yapılan artışlara rağmen yılbaşına gireceğimiz gün mülk sahipleri tekrardan zam yapmaya başladı. Fakat zamlar, kontratın yenilendiği ayda yılda bir kere yapılır. Yılbaşında maaşlara gelecek zamlar, nedeniyle zam talep edilemez. Hele ki esnafımızın içinde bulunduğu ekonomik krizin etkileri daha da derinleşmişken yüzde yüzlük bir zam vicdanen kabul edilemez bir gerçekliktir. Mülk sahiplerine çağrımız esnaf ve vatandaşlarımıza bu zor günlerde zam sınırına uymalarıdır”

‘Kent genelinde kurulan zincir marketlerinin küçük esnafı bitirdi’

Kent genelinde kurulan zincir markerin esnafı bitirime noktasından getirdiğini hatırlatan ve vatandaşın yerel esnafa sahip çıkma konusundan çağrıda bulunan Akboğa, ’’ Ulusal firmalardan alışveriş yaparsak ilimizin parası ilimizden çıkmış olacaktır. İlimizde gün geçtikçe çoğalan ulusal marketler mahalle içlerine kadar girdiler. Marketler sadece bir sektörümüzü etkilemiyor, 60'tan fazla mesleği etkiliyor. Bu marketler nedeniyle birçok esnafımız dükkânına kilit vurdu. Birçok esnafımız da vurma noktasına geldi. Halkımız, yerel esnafımızdan alışveriş yaparak, yerel esnafımızın ayakta kalmasına yardımcı olacak ve böylece ulusal marketlerin çoğalmasına da engel olmuş olacaktır."

Hakkâri'de Kış Hazırlıkları: Vatandaşlar Yaylalarda Süt Alıyor Hakkâri'de Kış Hazırlıkları: Vatandaşlar Yaylalarda Süt Alıyor

‘Esnaf kredileri limit ve faiz oranları tekrardan uygulanmalı’’

Akboğa,’’ Esnaf kredilerinin önceden kullanılan limit ve faiz oralarına tekrardan uygulaması gerekiyor. Banka faizleri çok yüksek bankların esnaf ve sanatkârlara uygun şartlarda kredi olanakları sağlaması gerekiyor. Bu yapılan kolaylıklar esnafımız can katacaktır. Umarım bu düzenleme biran önce hayata geçer esnafımızda rahat bir nefes alır.’’

Başkan Akboğa, özelikle esnafın en büyük talebenin Hakkari’de vatani görevi icra eden askerin hafta sonu çarşıya çıkması gerektiğini söyledi.

İlgili kurumlara seslenen Akboğa, askerin çarşıya çıkması ile esnaf yeniden canlanacağını belirtti.

Akboğa, son olarak hem esnaf hem de esnaf odası olarak Hakkari’de yapılması planlanan Alternatif Yolun Berçelan yaylasından geçmesi istediklerini söyledi.

Yıkılan eski öğretmen evi ve TEDAŞ binalarının yerine vatandaşın istifade edeceği ortak bir kullanım alanına dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti.