Yıllardır yapımı süren ve Hakkari halkının gündeminden düşmeyen Güzeldere Tüneli artık bir ulaşım projesinden öte, bir sabır ve vicdan sınavına dönüşmüş durumda. Hakkari Ziraat Odası Başkanı Naif Önal, kamuoyuyla paylaştığı açıklamasında, neredeyse yirmi yıl süren bu projenin hala tamamlanamamış olmasına dikkat çekti. Projenin ancak geçtiğimiz yıl bir tüpü trafiğe açılabildi; oysa üzerinden aylar geçmesine rağmen ikinci tüp halen kullanıma sunulmuş değil.

Başkan Önal, bu gecikmenin benzer projelerle kıyaslandığında büyük bir tutarsızlık içerdiğini ifade ederek şunları söyledi:
"Yeniköprü Tüneli gibi coğrafi açıdan daha zor, uzunluk ve mühendislik açısından daha karmaşık bir proje bile dört yılda tamamlandı ve çift tüp halinde trafiğe açıldı. Yüklenici firmayı bu başarılarından dolayı kutluyoruz. Ancak Güzeldere Tüneli için aynı şeyi ne yazık ki söyleyemiyoruz."

Bir Tünelin Ardında Yatan İhmaller Zinciri

Yaklaşık 2 kilometrelik Güzeldere Tüneli'nin yirmi yıldır bitirilememesi, sadece bir yönetim sorunu değil; aynı zamanda toplumsal bir yara ve insani bir vebaldir. Çünkü bu süreçte, tünelin hizmete açılmaması nedeniyle çok sayıda trafik kazası meydana geldi ve onlarca insan hayatını kaybetti. Başkan Önal, yaşanan can kayıplarının sorumluluğunun yalnızca yüklenici firmaya değil, aynı zamanda süreci denetlemekle yükümlü kamu kurumlarına da ait olduğunu ifade ederek, "Bu vebalden hiç kimse kaçamaz" dedi.

Whatsapp Image 2025 04 23 At 23.30.28

Yapılabiliyorsa, Neden Yapılmıyor?

Trabzon-Maçka Tüneli örneği bu sorunun cevabını net bir şekilde ortaya koyuyor: 16 kilometrelik çift tüplü bu dev proje yalnızca beş yılda tamamlanabildi. Demek ki doğru irade, etkin denetim ve sorumluluk bilinciyle işler zamanında ve sağlıklı şekilde bitirilebiliyor.

Hakkâri Protokolünden Başsavcı Ünlüsoy’a Anlamlı Ziyaret Hakkâri Protokolünden Başsavcı Ünlüsoy’a Anlamlı Ziyaret

Ancak Güzeldere Tüneli hâlâ bekliyor. Ve bu bekleyiş her geçen gün yeni trajedilere neden oluyor.

Yetkililere Net Bir Çağrı

Başkan Naif Önal’ın açıklamasında altı çizilen en güçlü mesajlardan biri şu çağrıdır:

"Buradan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na, Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ve yüklenici firmaya sesleniyoruz. Eğer bu projeyi ciddiye alıyor ve insan hayatına değer veriyorsanız, ikinci tüpün inşaatını bir an önce hızlandırın. Kaynağınız yoksa, söyleyin; biz bölge halkı olarak yardım kampanyası başlatır, camilerde seccade açarız, ama bu projeyi bitiririz. Yeter ki insanların canı daha fazla yanmasın."

Bu sadece bir altyapı projesi değil, bir vicdan ve sorumluluk meselesidir. Bölge halkı artık beklemek istemiyor. Her gecikme, yeni bir kaybın, yeni bir travmanın habercisi oluyor.

Güzeldere Tüneli artık bitsin. İnsanlar ölmesin. Sözler, vaatler değil; icraat zamanı geldi. Birlikte, sorumluluk alarak bu ayıbı ortadan kaldıralım. Hakkari halkı, yalnızca bir tünel değil, aynı zamanda hak ettiği güvenli ulaşımı ve saygıyı bekliyor.