Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde olan ve büyük bir yıkıma yol açan deprem gündemdeki sıcaklığını korurken, gözler birinci derece deprem bölgesi olan illere çevrildi.
DEVA Partisi Hakkari İl Başkanı İbrahim Piruzbeyoğlu da birinci derece deprem bölgesinde yer alan Hakkari için hazırladığı acil önlem müdahale planını 12 başlıkta Hakkari Valiliği ve ilgili Kurumlara basın yoluyla yöneltti.
“TÜM TEŞKİLATLARIMIZLA YARDIM YAPTIK”
Yaşanan afette hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar dileyen Başkan Pirozbeyoğlu,” Depremin ilk gününden itibaren DEVA Partisi olarak tüm teşkilatlarıyla ellerinden gelen her türlü yardımı yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini” söyledi.
“BİLİNÇSİZLİK KAYIPLARI ARTTIRDI”
Yaşanan depremde büyük kayıpların en büyük nedeninin tedbirsizlik olduğunu vurgulayan Başkan Pirozbeyoğlu,” Deprem konusunda halkımız bilinçlendirilmedi. Bilim adamlarının defalarca uyarılarına rağmen herhangi bir hazırlığın yapılmaması halkın bilinçlendirilmemesi bu kayıpların artmasına neden olmuştur”
“HAKKARİ DEPREME NE KADAR HAZIRLIKLI”
Başkan Pirozbeyoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü; Yaşadığımız bu acı tecrübenin ardından bilim adamlarının yaptığı açıklamalarda Hakkari`de de olası bir depremin beklendiği söyleniyor. Bizde bu açıklamaları dikkate alarak ilimizde halkımızı bilinçlendirmek ve gerekli tedbirleri almak için elimizden geleni yapacağız. Bütün bunlara istinaden Hakkari`de Sayın valimiz nezdinde tüm kurum ve kuruluşlara halkı bilinçlendirilmesi açısından bazı sorular sormak ve bu soruların cevaplarını tüm halkımızla paylaşmalarını istiyoruz.
Başkan Piruzbeyoğlu, Hakkari Valiliği ve ilgili kurumların cevaplaması istemiyle yayınladığı basın metninde olası Hakkari depreminde yaşanacak afette alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı;
Hakkari de olası bir deprem durumunda, Hakkari valiliği ve tüm kurumlarının aldıkları herhangi bir müdahale planı var mı?
1-) Deprem anında yeterli toplanma merkezleri varmı ? varsa nereler halkımız bilgilendirilsin.
2-) Çadır vs yeterli ihtiyaç malzemesine sahip miyiz ?
3-) Afad ekiplerimiz de olası depremde sahada olacağından ekstra afad takviyesi olur mu ?
4-) Arama kurtarma için ekip ve ekipman hazırlığımızın analizi yapıldı mı?
5-) Yol alternatifimiz var mı?
6-) Dask raporları incelemeleri yapılıp eski yapılarda depreme dayanıklı hale getirildi mi yada bilir kişi raporuna dayanarak yıkımına karar verilmiş yapı var mı?
7-) Yeterli iş makineleri mevcut mu ?
8-) Halkın tahliye ve güvenliği ile ilgili hangi birimler görev alacak?
9-) Olası deprem durumunda muhtarlar veya belediye çalışanları tarafından halk bilgilendirilir mi?
10-) Konaklama ile ilgili sorunlar nasıl giderilecek ?
11-) Deprem anında yapılması gerekenler hakkında halkımıza eğitim verilmesi gerek bunun için herhangi bir çalışma yapılıyor mu ?
12-) Afad ile koordinelı arama kurtarma için gönüllü listesi var mıdır?