Planlaması 2011 yılında hazırlanan 2014 yılında yapımına başlanan Derecik-Mergesor Sınır Kapısı’nın 2017’de açılması planlanıyordu.

Çeşitli gerekçelerle ertelenen kapının açılması, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Haziran 2019’daki Ankara ziyaretinin ardından tekrar gündeme geldi ve o dönemde kapının yakın zamanda açılacağı belirtildi. Buna rağmen kapı bugüne kadar açılmadı.

Geçtiğimiz günlerde Şemdinli ilçesinde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Derecik (Rubarok) ilçesinden Kürdistan Bölgesi’ne ulaşan sınır kapısının açılması için basın açıklaması yaparak imza kampanyası başlattı.

“10 binden fazla imza toplandı”

Rûdaw Ankara Temsilcisi Şevket Herki’ye konuşan Hakkâri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, geçtiğimiz günlerde basına bir açıklama yaptıklarını ve imza kampanyası başlattıklarını hatırlattı.

Tekin, “Kampanyamız bitti, 10 binden fazla imza toplandı. Halkımızın talebi Rubarok sınır kapısının açılması ve bu zorluğun sona ermesidir. Biz bu kampanyadan sonra Şemdinli’de bir heyet kuracağız, halkımızın talep ve imzalarını hem Ankara’ya hem de Kürdistan Bölgesi’ne ileteceğiz” dedi.

Kampanyanın ardından Hakkari Valisi’nden dönüş aldıklarını belirten Tekin, kapının açılması konusunda Kürdistan Bölgesi tarafından da bir hareketlilik olduğunu dile getirdi.

Muharrem Tekin, kapının bu güne kadar açılmaması hakkındaki gerekçeleri ise, “Türkiye tarafından sorun diğer tarafta, yani Kürdistan Bölgesi’nden kaynaklanıyor deniyor. Fakat bildiğimiz kadarıyla belirlenen yer konusunda bir sorun var, diğer tarafta yol yok. Kapının bulunduğu yer değiştirilirse daha çabuk açılabilir” diye konuştu.

Hakkari İl Özel İdaresi'nden İçme Suyu Altyapısına Büyük Yatırım Hakkari İl Özel İdaresi'nden İçme Suyu Altyapısına Büyük Yatırım

“Kapı açılırsa ulaşım rahatlar”

Kapının bölge için bir rahatlama sağlayacağını anlatan Tekin, “Burası Kürdistan Bölgesi’ne komşu. Buradan bir kapı olursa Diyana’ya bir saatte, Erbil’e aynı günde gidip dönebiliriz. Ama Çukurca (Çelê) üzerinden gidince 15-16 saat sürüyor. Bu kapı açılırsa ulaşım rahatlar, ayrıca ticari ilişkiler için de çok olumlu olur” ifadesini kullandı.

Dün de Rûdaw’a konuşan Şemdinli Belediye Başkanı Tahir Saklı, sınır kapısının açılması için hükumete çağrıda bulundu.

Saklı, “Buradan hükumetimize çağrımız budur. Bu kapı en kısa zamanda açılsın. Çünkü Şemdinli, Rubarok, Gever’de yaşayan herkesin diğer tarafta akrabası, bir yakını var. Biri diğer taraftaki bir akrabasının taziyesine gitmek isterse buradan Diyana’ya 1 saatte ulaşabilir ama kapı olmadığı için 15 saat araç ile seyahat ediyor. Kapı açılırsa çok büyük bir imkan sağlanır. Hem sınır bölgelerinde iki taraf arasındaki kardeşlik ilişkileri için hem de bu ekonomik bir gelir kapısı olur. Biz bu konuda yetkililerle görüştük. Bu taraftan kapının açılması için bir problem olmadığını söylediler” diye konuştu.

Türkiye tarafından, “Umurlu Sınır Kapısı” olarak adlandırılan kapı, Derecik tarafında Girane (Umurlu) köyü ve Kürdistan Bölgesi tarafında ise Zêd köyü sınırında yer alıyor.

Hakkari kent merkezine 180 kilometre mesafede yer alan sınır kapısının açılması halinde, Kürdistan Bölgesi ile üçüncü sınır kapısı olacak.