GÜNDEM

''Başkanlık sistemi sonrası 3 yılda, 95 yıldan daha fazla borçlanıldı''

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, sistem değişikliğine gidilen Haziran 2018'e kadar olan borç stoku ile bu tarihten sonraki borç stokunu inceledi

Abone Ol

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle birlikte Türkiye ekonomisinin borca batık bir hale geldiği ortaya çıktı.

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü yazısında, sistem değişikliğine gidilen Haziran 2018'e kadar olan borç stoku ile bu tarihten sonraki borç stokunu inceledi.

Rakamlarda bir yanlışlık olmadığının altını çizen ve söz konusu bilgilerin Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ait olduğunu vurgulayan Aktaş, köşesinden şunları aktardı:

Bu köşede dün 2003’ten bu yana olan dönemdeki iç ve dış borç gelişmesine yer verirken acaba yeni sistemle birlikte borçlarda nasıl bir gelişme olmuştur, diye düşündük. 2018’in haziran ayında yapılan seçim sonrası geçilen ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adı verilen sistemle üç yılı geride bıraktık. Borçların seyri açısından yalnızca bu döneme bakmakta da yarar vardı.

Baktık ve hayretler içinde kaldık! Nasıl kalmayalım ki...

Merkezi yönetimin 2018’in haziran ayı sonundaki toplam borç stoku 969.9 milyar lira. Yani yaklaşık 1 trilyon lira. Peki bu tarihi izleyen üç yılda ne olmuş dersiniz... 2018 haziranında 969.9 milyar lira olan borç stokuna 1 trilyon 57 milyar liralık borç daha eklenmiş ve toplam stok 2 trilyon 27 milyar liraya ulaşmış.

Türkiye Cumhuriyeti ilk 95 yılında bir anlamda 969.9 milyar lira borç biriktirmiş. Borçlanmış, ödemiş; borçlanmış, ödemiş; sonuçta 2018 hazirandaki borç bakiyesi bu kadar.

Sonraki 3 yılda bu 95 yıldakinden daha fazla, net 1 trilyon 57 milyar lira daha borçlanılmış.