DÜNYA

Beyrut'ta Patlama Sesleri: Hizbullah Üyelerine Ait El Telsizleri Patladı

Lübnan'da dün yaşanan çağrı cihazı patlamalarının ardından bu kez Hizbullah üyelerinin kullandığı el telsizleri infilak etti. Patlamalarda en az 9 kişi öldü, 300'den fazla yaralı var.

Abone Ol

Lübnan'ın ve başkent Beyrut'un güney bölgelerinden patlama sesleri geldiği bildirildi. Reuters haber ajansı muhabirleri, bugün başkentin güneyindeki farklı bölgelerde en az iki patlama sesi duyduklarını aktardı. Patlamalar, dün çağrı cihazlarının patlaması sonucu Hizbullah üyelerinin de aralarında olduğu 12 kişinin ölmesinden bir gün sonra yaşanıyor. Bugün patlayanların ise Hizbullah üyelerinin el telsizleri olduğu ileri sürüldü. Güvenlik kaynakları, patlamalarda onlarca yaralı olduğu bilgisini verdi. Lübnan'ın devlet haber ajansı, Bekaa bölgesindeki patlamalarda en az üç ölü olduğunu aktardı.

PATLAMALARDAN EN AZ BİRİ CENAZE TÖRENİ YAKINLARINDA YAŞANDI

Dün yaşanan patlamalarda 2 bin 800'e yakın kişi de yaralanırken, Hizbullah ve Lübnan hükümeti saldırıdan İsrail'i sorumlu tutmuş, İsrail olayla ilgili açıklama yapmamıştı. Bugünkü olaya ilişkin Reuters'a konuşan bir güvenlik kaynağı ve bir görgü tanığı, Lübnan'ın ve başkent Beyrut'un güneyinde Hizbullah tarafından kullanılan el telsizlerinin patladığını belirti. Kaynakların Reuters haber ajansıyla paylaştığı bilgilere göre, patlamalardan en az biri, Lübnan Hizbullahı tarafından düzenlenen bir cenaze töreninin yakınlarında yaşandı. Haberde, cenaze töreninin dün yaşanan saldırıda ölenler için düzenlendiği bilgisi verildi. 

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde de patlamalardan birinin dün çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölen dört Hizbullah üyesinin Beyrut'taki cenaze töreni sırasında yaşandığı görüldü. AA'nın aktardığına göre, cenaze merasiminin yapıldığı alanda kalabalığın arasında patlama meydana geldiği ve dumanların yükseldiği kameraya yansıyor.

'EL TELSİZLERİ DE 5 AY ÖNCE SATIN ALINMIŞTI'

Reuters'a konuşan bir güvenlik kaynağı, infilak eden el telsizlerinin, dün patlayan çağrı cihazları ile yakın bir zamanda, bundan 5 ay önce satın alındığını söyledi. Kaynaklar, yaralıların çoğunun karın bölgelerinden ve ellerinden yaralandığını kaydetti.

EVLERDEKİ GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ DE PATLADI

Bu arada Associated Press (AP) Lübnan’ın resmi haber ajansına dayandırdığı haberinde, Beyrut’ta ve Lübnan’ın güneyindeki pek çok bölgedeki evlerde güneş enerjisi sistemlerinin patladığını, bir kız çocuğun yaralandığını aktardı.

Guterres, Lübnan ve Suriye'deki olaylardan sonra itidal çağrısında bulundu

BM GENEL SEKRETERİ: İTİDAL ÇAĞRISINDA BULUNUYORUM

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Lübnan ve Suriye'deki olayların ardından alarma geçtiklerini belirterek, "Tüm taraflara gerginliğin daha fazla yayılmasını engellemek için itidal çağrısında bulunuyorum" ifadesini kullandı.

Guterres, tarafların BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararına saygı duymalarını talep ederek, istikrarın sağlanması için çatışmalara son verilmesi gerektiğinin altını çizdi. BM Genel Sekreteri, BM'nin bölgede şiddeti sonlandırmayı amaçlayan her türlü diplomatik ve siyasi çabayı destekleyeceğini kaydetti.