Hakkari Haber

Bilim insanları Hakkari Madenlerini inceledi

Hakkari'de düzenlenen "Madencilik Çalıştayına katılan akademisyenler ile maden firmalarının yetkilileri Sedeks Firması’nın Karakaya Maden sahasında incelemelerde bulundu.

Abone Ol

Hakkari'de, maden yataklarının potansiyelini ortaya koymak, üretilen madenleri değerlendirmek ve doğru arama yöntemleriyle yataklara yenilerini eklemek amacıyla dün başlayan Madencilik çalıştayı bugün sahadaki teknik gezi ile devam etti.

Karakaya bölgesindeki Sedeks Madenciliğin şantiye alanında inceleme yapan akademisyenlere Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Genel Sekreter Senar Hatim, Hakkari Üniversitesi Mineral ve Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Muhterem Demiroğlu, Yapı İşleri Daire Başkanı Yılmaz Demir ile Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Feridun Alp eşlik etti.

Zap Vadisi, Karakaya ile Kavaklı bölgesindeki incelemelerde Türkiye Kurşun, Çinko Çalışma Grubu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Maden Yatakları-Jeokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ile İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurullah Hanilçi akademisyenlere rehberlik ettiler.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Fatma Şişman Tükel, çalıştay sayesinde Hakkari’deki maden sahlarını inceleme fırsatı elde ettiklerini söyledi.

Genç araştırmacılar olarak bölgede maden alanında neler yapıldığı öğrendiklerini dile getiren Tikel, çalıştayın oldukça verimli geçtiğini sözlerine ekledi.

Hakkari Üniversitesi Mineral ve Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Muhterem Demiroğlu ise Hakkari’nin bir madencilik şehri olduğunu belirtti.

Çalıştayda Hakkari madenlerini tüm yönleri ile masaya yatırdıklarını dile getiren Demiroğlu, "Hakkari bir madencilik şehridir. Madenin üretiminden zenginleştirilmesine, saha araştırmasından pazarlamasına kadar her aşaması ile ilgili projeler üretmeyi, buradaki madencilik faaliyetleri ile maden cevherinin en verimli şekilde ülke ekonomisine katkı sağlamasını amaçladık” ifadelerini kullandı.

Sahada aktif olan Mir Nakliye Madencilik Firması yetkilisi Mustafa Duran'da bölgede araştırma yapan akademisyenlere pratik bilgiler aktardı.

Prof. Dr. Öztürk, gazetecilere, çalıştayın ilk gününde bölgede yapılan bilimsel çalışmaları özetlediklerini ve madencilere yol gösteren bazı sonuçlar paylaştıklarını söyledi.

Madencilikte yapılması gerekenler ile dünyada izlenen yöntemlerin de konuşulduğunu belirten Öztürk, ikinci günde de maden sahalarını gezdiklerini aktararak bölgedeki cevheri, oluşum koşullarını ve buna yönelik işlem ile mekanizmaları mühendislere anlattıklarını aktardı.

Çalıştay için kente geldiğini ve güzel bir program yapıldığını dile getiren maden şirketi yetkilisi Gökhan Kellecioğlu ise "Dün konuşulanları yerinde görüp tespit etme şansımız oldu. Şirket olarak yaklaşık 6 aydır bölgedeyiz. Bölgenin kalınması için büyük hedeflerle geldik buraya. Bölgede ciddi yatırım yapmak için buradayız. Bütün zorluklara rağmen bölgenin gelişmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Umuyorum ki ilerleyen zamanlarda bizler gibi başka şirketlerde bu bölgeye gelir." diye konuştu.

Saha çalışmasının ardından kent merkezine dönen akademisyen ve madenciler Ekmen Madencilik yetkisi Vedat Ekmen'in ev sahipliğinde verilen akşam yemeğinde buluştular.

Çalıştayın son gününde madenci ve akademisyenlerin Çukurca ilçesine bir çıkartma yapması bekleniyor.