İsrail'in 7 Ekim'den beri saldırdığı Gazze Şeridi'nin dört bir yanında şiddetli çatışmalar ve ağır bombardıman yaşanırken, son 24 saatte en az 163 Filistinli daha öldürüldü, 305 Filistinli daha yaralandı. 103 günde öldürülen Filistinlilerin toplam sayısı 24 bin 448'e, yaralanan Filistinlilerin sayısı 61 bin 504'e yükseldi. Hamas'ın Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasında İsrail saldırılarının yarattığı yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu, sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bunlara ulaşamadığı aktarıldı.

İSRAİL BOMBARDIMANI YÜZÜNDEN HAN YUNUS'TAKİ HASTANELER ÇÖKÜYOR

İsrail ordusu, gece boyunca Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde Nasır Hastanesi çevresine yoğun bombardımanı sürdürdü. Nasır Hastanesi'ne sadece birkaç yüz metre mesafedeki Ürdün'ün sahra hastanesi de topçu bombardımanı sonucu ciddi şekilde hasar gördü. Sağlık tesislerinin saldırıya uğradığı, yıkıldığı veya ağır hasar aldığı ve sonuçta hizmet veremez hale geldiği kuzeydeki durumun Han Yunus için de sözkonusu olmasından korkuluyor.

İSRAİL'E 10 BİN TANK MERMİSİ VERMEYİ DEĞERLENDİREN ALMANYA'YA HAMAS ÖFKESİ

Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan soykırım davasında İsrail'den yana taraf olacak kadar İsrail'e koşulsuz destek veren Almanya hükümeti, İsrail ordusuna yaklaşık 10 bin tank mermisi göndermeyi değerlendiriyor. Hamas, Berlin'e, "Böyle bir karar Almanya'yı Gazze'de halkımıza karşı yürütülen savaşın doğrudan ortağı yapar" uyarısında bulundu. Hamas açıklamasında "Almanya, Nazi Siyonist hükümeti tarafından işlenen savaş suçlarının ve Gazze Şeridi'nde Filistin halkımıza karşı yürütülen soykırım savaşının tüm siyasi ve ahlaki sorumluluğunu taşımaktadır" denildi.

BM'DEN AÇLIKTAN ÖLÜM VE KITLIK UYARISI

Birleşmiş Milletler (BM) insani yardım uzmanları, İsrail'in savaşı ve ablukası nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki "her bir kişinin aç olduğu" uyarısında bulundu. "Şu anda Gazze'deki herkes aç" vurgusu yapan BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı Filistin Direktörü Samer Abdeljaber gibi BM uzmanları, Gazze için bir dizi alarm verdi:

* 2.3 milyonluk nüfusun 4'te 1'i açlıktan ölümle mücadele ediyor ve yiyecek-içilebilir su bulmakta zorlanıyor. Kıtlık yakın.

* Hamile kadınlar yeterli beslenme ve sağlık hizmeti alamıyor, bu da hayatlarını riske atıyor.

Musena’da Kürtlerin bulunduğu toplu mezar açıldı Musena’da Kürtlerin bulunduğu toplu mezar açıldı

'ÇOCUKLAR AÇ VE BODUR KALACAKLAR'

* Kıtlık koşullarının artmaya devam etmesi nedeniyle 5 yaşın altındaki tüm çocuklar (yaklaşık 335 bin çocuk) ciddi yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya. Artık bütün bir nesil bodurluk tehlikesiyle karşı karşıya.

'BÜTÜN BİR SİVİL NÜFUSUN BU KADAR HIZLI VE TAMAMEN AÇ BIRAKILMASININ BENZERİ YOK'

* İsrail'in Gazze'nin gıda sistemini yok edip gıdayı Filistinlilere karşı silah olarak kullanması sonucu, bütün bir sivil nüfusun bu kadar hızlı ve tamamen aç bırakılmasının eşi benzeri yok.

'KITLIK VEYA FELAKET BOYUTUNDA AÇLIK ÇEKEN İNSANLARIN YÜZDE 80'İ GAZZE'DE'

* Gazze'deki Filistinlilerin halihazırda dünya çapında kıtlık veya felaket boyutunda açlıkla karşı karşıya olan tüm insanların yüzde 80'ini oluşturuyor. Bu, benzeri görülmemiş bir insani kriz.

'YARDIMLAR DERHAL HİÇBİR ENGELLE KARŞILAŞMADAN ULAŞTIRILMALI'

* Ayrım gözetmeyen bombardımanlarıyla Filistinli sivilleri öldüren veya onlara telafisi mümkün olmayan zararlar veren İsrail, aynı zamanda sivil altyapıyı yok ederek, bilerek ve kasıtlı olarak yüksek oranda hastalık, uzun süreli yetersiz beslenme, susuzluk ve açlığa neden oluyor. Açlığın önlenmesi için Gazze'dekilere yardımların derhal ve hiçbir engelle karşılaşmadan ulaştırılması gerekiyor.

BM uzmanları, defalarca soykırım riski uyarısı yaptıklarını hatırlatarak, tüm hükümetleri soykırımı önleme görevini yerine getirmeye çağırdı.