Birleşmiş Milletler (BM) 17 yaşındaki Hamidreza Azari ve 22 yaşındaki Milad Zohrevand'ın 24 Kasım Cuma günü İran'da idam edilmesiyle ilgili açıklama yaptı. İdamları kınayan BM İnsan Hakları Ofisi, İran'a idam cezalarını durdurma çağrısı yaptı.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Elizabeth Throssell, konuya ilişkin açıklamasında, "Cinayet ile suçlanan Hamidreza Azari'nin infazı, bu yıl İran'da suç işlediği iddia edilen bir çocuğun ilk infazı" ifadelerini kullandı. Tahran yönetimini uluslararası sözleşmelerin idam cezasını ve idamın 18 yaşın altındaki kişiler tarafından işlenen suçlarda uygulanmasını yasakladığını hatırlatan Throssell, Azari ile aynı gün idam edilen 22 yaşındaki Zohrevand'ın infazını da kınadı.
'EMİNİ PROTESTOLARI BAĞLAMINDA İNFAZ EDİLEN 8. İDAM CEZASI'
Zohrevand'ın 'ahlak polisi'nin gözaltında katledilen 22 yaşındaki Mahsa Jîna Emini'nin ölümüyle başlayan protestolar bağlamında idam edilen sekizinci kişi olduğuna dikkat çeken Throssel, "Mevcut bilgiler, yargı sürecinin uluslararası insani hukukun gerektirdiği temel yargı süreci gerekliliklerinden yoksun olduğuna işaret ediyor. İnfazının ardından Zohrevand'ın anne babasının da gözaltına alındığıyla ilgili rahatsız edici haberler var" dedi.
İran'ın özellikle uyuşturucu ile bağlantılı suçlarda dünyanın en yüksek idam rakamlarına sahip olan ülkelerinden olduğuna dikkat çeken Throssel, ülkedeki azınlıkların da orantısız bir biçimde idama mahkum edildiğinin altını çizdi. BM yetkilisi, İran'a idam cezasının uygulanmasını derhal durdurma ve erteleme çağrısı yaptı. Throssel, ifade ve barışçıl gösteri hakkını kullanan siyasi aktivistler ve diğerlerini cezalandırmak için hukuki süreçlerin kullanılmaması çağrısında da bulundu.
Iran İnsan Hakları (IHR) örgütü ve Paris merkezli İdama Karşı Birlikte platformunun verilerine göre, İran'da geçen yıl en az 582 kişi idam edildi; bu, 2015'ten bu yana kayıtlara geçen en yüksek sayıydı. 2021 yılında ise ülkede 333 kişi idam edilmişti. DUVAR