30 yıldır cezaevinde bulunan Nurettin Çelebi'nin tahliyesi, “Pişman mısın?” sorusuna verdiği “Ayıp değil mi bu soruyu soruyorsunuz?" yanıtı gerekçesiyle 6 ay ertelendi.  
 
MA'nın haberine göre Çelebi, 1994 yılında üniversite öğrencisiyken Mersin’de gözaltına alındı. Çelebi, Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Çelebi, bu süreçte sırasıyla Mersin, Konya, Niğde, Maraş, Hatay, Muş, Elazığ, Adana, Karabük ve Ankara cezaevlerinde kaldı.

Hrant Dink Ödülleri sahiplerini buldu Hrant Dink Ödülleri sahiplerini buldu

Şu an tutuklu bulunduğu Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde 4 Mayıs’ta tahliye olması gereken Çelebi’nin tahliyesi 6 ay ertelendi. 

'HAZIRLIK YAPIP KARŞILAMAYA GİTTİK'

3 ay sonra kardeşinin görüşüne 6 Ağustos’ta gidebildiğini ve tahliyesinin ertelemesinin nedenini ondan öğrendiklerini ifade eden Abidin Çelebi, “Tahliye olacağı 4 Mayıs’ta avukat cezaevi müdürü ile görüştü. Cezaevi müdürü avukata ‘Bugün bırakırlar’ demiş. Biz de hazırlık yapıp karşılamaya gittik. Ancak cezaevinde çıkışını beklerken avukat tutukluluk halinin devamı yönünde karar verildiği bilgisini paylaştı” diye belirtti. 
 
İdare ve Gözlem Kurulu tarafından kardeşine “Pişman mısın?” sorusunun sorulduğunu belirten Çelebi, kardeşinin soruya tepki göstermesi üzerine tahliyesinin engellendiğini söyledi. Çelebi, “'Pişman mısın?', ‘Çıkınca ne yapacaksın, dağa mı gideceksin?’ diye sorular sormuşlar. O da 'pişman mısın?' Sorusuna sinirlenip, ‘Ayıp değil mi bana bu soruyu soruyorsunuz?' diye cevap vermiş.  Bunun üzerine kurul infazı 6 ay erteleme kararı veriyor. Kardeşim de ‘Kendi kanunlarınıza uymaya davet ediyoruz sizi, kendi kanununuzu çiğniyorsunuz’ diyerek tepki göstermiş” dedi.

'ZATEN KENDİ KANUNLARINI DAHİ İŞLETMİYORLAR' 

Kardeşi Nurettin Çelebi ile yaptığı son görüşmeyi aktaran ağabeyi, “Cezaevine gittiğimizde kardeşim bizi teselli ediyordu. Bize ‘moralinizi bozmayın, ne yapıyorlarsa yapsınlar biz geri adım atmayacağız’ diyordu. Sadece kardeşime değil cezaevindeki tüm tutsaklara bu zulüm yapılıyor. 30 yılın ardından infaz ertelenmesi vicdansızlıktır.  Zaten kendi kanunlarını dahi işletmiyorlar. Bu hukuksuzluk son bulsun istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: MA