Ağız Solunumu ve Diş Sağlığı: Çocuklarda Üst Çene Darlığının Önlenmesi Ağız Solunumu ve Diş Sağlığı: Çocuklarda Üst Çene Darlığının Önlenmesi

Covid-19 salgınında 'sıfır vaka' önlemlerini halkın tepkisi üzerine hafifleten Çin'de son günlerde rekor sayıda vaka haberleri geliyor. Ülkede aralık ayının ilk 20 gününde 250 milyon kişinin Covid'e yakalanmış olabileceği iddia edilirken, doğudaki Cıciang (Zhejiang) eyaletinde son bir günde yaklaşık 1 milyon vaka tespit edildi.

Eyalet yönetiminden bugün yapılan açıklamaya göre, vaka sayılarının yeni yıla doğru pik yapmasının beklendiği belirtildi. Açıklamada, bu dönemde enfeksiyon sayılarının iki kat artarak günlük 2 milyon vaka kadar yüksek bir seviyeye çıkabileceği uyarısı yapıldı.

GÜNLÜK VAKA PAYLAŞIMI YAPILMAYACAK

Pekin yönetimi, dünyanın gözünün ülkede yeniden derinleşen salgına çevrildiği bir dönemde, vaka açıklama yöntemlerini de değiştirmiş durumda. Son üç yılda her gün yeni sayıları açıklayan Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, bugünden itibaren günlük sayıların kendileri tarafından değil, Hastalık Kontrol ve İzleme Merkezi tarafından paylaşılacağını duyurdu. Merkezden bugün yapılan açıklamada ise son 24 saatte Covid'den ölen kimse olmadığı bilgisiyle yetinildi, vaka sayısı verilmedi.

İDDİA: 20 GÜNDE 250 MİLYON KİŞİ COVID'E YAKALANDI

Batı basını ise aralık ayının ilk 20 gününde Çin'de yaklaşık 250 milyon kişinin Covid'e yakalanmış olabileceğini iddia ediyor. Bloomberg News ve Financial Times tarafından cuma günü yayımlanan haberler, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun bir toplantısından kaynaklara dayandıruldı.

İddiaya göre, söz konusu sayıyı telaffuz eden kişi, Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin direktör yardımcısı Sun Yang'dı. Yang'ın, kapalı kapılar ardında yapılan toplantıda, vaka sayılarının hâlâ artış eğiliminde olduğunu, Pekin ve Siçuan bölgelerinde nüfusun yarıdan fazlasının Covid'e yakalandığının tahmin edildiğini söylediği de öne sürüldü. Sosyal medyada da, söz konusu toplantının notları olduğu iddia edile belgeler dolaşıma sokuldu.

NÜFUSUN YÜZDE 18'İ ANLAMINA GELİYOR

Çinli yetkililerden söz konusu iddialara doğrulama gelmiş değil. Ancak 20 günde 250 milyon kişinin Covid'e yakalandığı iddiasının doğru olması, Çin'in 1.4 milyarlık nüfusunun yaklaşık yüzde 18'inin hastalanmış olması anlamına geliyor.

Pekin yönetimi, 'sıfır vaka' politikasının sonucu olarak alınan aşırı sıkı önlemlerin tepki çekmesi sonrasında geri adım atmıştı. Tedbirler hafifletilirken, Covid ölümlerinin tanımı da değiştirilmişti. Dünya çapından uzmanların tepkisini çeken bir kararla, sadece korona kaynaklı zatürre veya solunum yolları yetmezliğinin Covid ölümü olarak kaydedileceği açıklanmıştı. Dünya Sağlık Örgütü de bu karara tepki göstermişti. (DIŞ HABERLER)