Batman'da kayyıma tepki gösteren Kürtçe eğitmenler istifa etti Batman'da kayyıma tepki gösteren Kürtçe eğitmenler istifa etti

Yılmaz Güney’in kitapları içinde yayınlanmamış bir öyküsü gün yüzüne çıktı.

Edirne’de yaşayan araştırmacı Hakan Meriç, Yılmaz Güney’in 19 yaşındayken yazdığı “Hıltan” isimli öyküyü paylaştı.

guneykultursanat.org’un aktardığına göre Meriç, söz konusu öyküyü Güney dergisine gönderdi. Öykünün Yılmaz Güney’e ait olduğunu tespit edildi. "Hiltan" isimli öykünün 1956 yılında Yılmaz Pütün ismiyle yayınlandığı ortaya çıktı.

Öykünün “Seçilmiş Hikâyeler Dergisi”nin Cilt 12, sayı 59’da yer aldığı belirlendi.

YILMAZ GÜNEY'İN EDEBİYATÇI YÖNÜ

Yıl­maz Gü­ney'in sanata ilgisi lise yıl­la­rın­da ede­bi­yat­la baş­ladı. Lise öğrenimi devam ederken “Doruk” isimli bir dergi çıkardı. İlk öykü denemelerinde “yoksulların hayatını” çıkış noktası alan Günye, içinden geldiği toplumun sorunlarını işledi.

Sansür ile lise yıllarında karşılaşan sanatçının, okul gazetesi için yazdığı, hasta karısını şehre getiren ve parası olmadığı için doktora tavuk vermek isteyen yoksul köylüyü anlatan öyküsü yayınlanmaz. Bu yıllarda yazdığı öyküleri edebiyat dergilerine göndermeye başlar. “İlk önemli öykülerim” olarak nitelendirdiği “Ölüm beni çağırıyor” ve “Ezilmenin sonu yok” 1956 yılında “Yeni Ufuklar” dergisinde yayınlanır. Aynı yıl “Onüç” adlı dergide yayınlanan “Üç Bilinmeyenli Eşitsizlik Sistemleri” başlıklı öyküsünde “komünizm propagandası yaptığı” gerekçesiyle yargılanır, bir buçuk yıl hapis, 6 ay sürgün cezasına çarptırılır. (KÜLTÜR SANAT)