GÜNDEM

CİSST'ten Fincancı tepkisi: Tutuklama talebi hukuki değil siyasi

TB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklamaya sevk edilmesine CİSST'ten tepki geldi: "Tutuklama talebi siyasi."

Abone Ol

Askeri operasyonlarda kimyasal silah kullanımına dair konuşan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilmesine eza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'nden (CİSST) tepki geldi.

CİSST, Fincancı'nın derhal serbest bırakılmasının istedi. Açıklamada şöyle denildi: "Türk Tabipleri Birliği başkanı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 26 Ekim 2022 tarihinde evinden gözaltına alınarak soruşturmanın yürütüldüğü Ankara’ya götürülmüştür. 27 Ekim 2022 tarihinde de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na çıkarılmış ve ardından tutuklama talebiyle sulh ceza mahkemesine sevk edilmiştir. Tutuklama bir ceza veya cezanın infaz aracı değil sadece tedbirdir ve Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanması için gerekli hukuki şartlar oluşmamıştır. Bu sebeple Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanması talebi hukuki değil siyasidir."

'Kınıyoruz, derhal serbest bırakılsın'

Fincancı tüm meslek hayatı boyunca dil, ırk, inanç, cinsiyet kimliği, statü ayrımı gözetmeden herkesin tüm temel hak ve özgürlüklerinin korunması için aktif mücadele yürüten bir insan hakları savunucusu olduğunu hatırlatan CİSST, "Hapishaneler konusunda uzun süredir birlikte çalıştığımız insan hakları savunucusu Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınmasını ve bu süreçte yaşanan hak ihlallerini kınıyoruz" dedi.