GÜNDEM

Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü raporu: Son 9 yılda 571 çocuk çalışırken öldü

Türkiye’de çocuk işçiliğin en yoğun olduğu iş kolunun tarım sektörü olduğunu açıklayan CHP’li Yüceer, çocuk iş cinayetlerinin de en çok bu sektörde yoğunlaştığını bildirdi.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle hazırladığı raporunda, artan çocuk işçiliğine dikkat çekti. CHP’li Yüceer’in hazırladığı raporda Türkiye’deki 23 milyon çocuktan 2 milyonunun çalışma yaşamının içinde olduğu ortaya çıktı.

TÜİK’e göre bu sayının 720 bin civarında olduğunu kaydeden Yüceer, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre, 2013’te 59 çocuk, 2014’te 54 çocuk, 2015’te 63 çocuk, 2016’da 56 çocuk, 2017’de 60 çocuk, 2018’de 67 çocuk, 2019’da 67 çocuk, 2020’de 68 çocuk 2021’de 62, 2022’nin ilk beş ayında 15 çocuk; toplam en az 571 çocuk çalışırken yaşamını yitirdi” bilgisini paylaştı.

ÇOCUKLARIN ÇOĞU TARIM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞTIRILIYOR

Cumhuriyet'in haberine göre Yüceer’in raporunun devamında şu tespitler yer aldı:

“Türkiye’de çocuk işçilerin yüzde 30.8’i tarım, yüzde 23.7’si sanayi, yüzde 45.5’i ise hizmet sektöründe çalıştırılıyor. Çocuk işçiler, çocuk işçiliğinin en acımasız biçimleri arasında olan sokakta çalışma, küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalışma, aile işleri dışında, ücret karşılığında gezici ve geçici tarım işlerinde çalıştırılıyor.”

ÇOCUK İŞÇİ ÖLÜMLERİ DE EN ÇOK TARIM SEKTÖRÜNDE

“Tarım, Türkiye’de ücretli ya da ücretsiz aile işçisi çocuk işçiliğin en yoğun olduğu iş kolu. Çocuk iş cinayetleri de tarım alanında yoğunlaşıyor. Tarım işçisi çocukların yüzde 64’ü 5-14 yaş arasında.”

‘OKULLAŞAMAYAN MÜLTECİ ÇOCUKLAR ÇOCUK İŞÇİLİĞE VE ERKEN YAŞTA EVLİLİĞE ZORLANIYOR’

“Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Türkiye’de 3 milyon 700 bin Suriyeli yaşıyor. 10-18 yaş aralığındaki Suriyeli çocuk sayısı 660 bin. Türkiye’de Suriyeli çocuk işçi sayısının 200 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu rakamların çok daha fazla olduğunu hepimiz biliyoruz. Mülteci çocuk işçiler kayıt dışı sektörlerde çok daha kötü koşullarda çalışıyor ve ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Okullaşamayan mülteci çocuklar, erken yaşta evliliğe ve çocuk işçiliğe zorlanıyor. Hiçbir çocuk, eğitim hakkından maruz bırakılmamalı.”

NE OLMUŞTU?

Eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 202=’de Twitter hesabından tarlada çalışan bir çocukla fotoğrafını paylaşmış, "Geçtiğimiz pazar günü mevsimlik işçilerin çocuklarıyla tarladaydım. Yaz tatili kitaplarını, bir salkım domatesle takas ettik:) Öğretmenlerimizden, müdürlerimizden bir ricam var: Yolunuzu tarlalara düşürün bu yaz. Çocuklara kitabını verin, sohbetinizi verin lütfen” ifadelerini kullanmıştı.

Bakanın bu paylaşımına çok sayıda tepki gelmişti. HDP eski milletvekili Sırrı Sakık "Mevzu okul çağında bir çocuğun tarlada ucuz işçi olması değil elbette. Bir salkım domatese karşı bir kitap. Ne kadar romantik. Tam sosyal devlete yakışır bir resim. Yoksa çocuklar artık Tarım Bakanlığı'nın sorunu mu? Kendi çocuğunuza da aynı şeyi mi vadediyorsunuz?" demişti. "Çocuk işçiliği normalleştiren bu söylem doğru değil" diyen akademisyen Çağhan Kızıl da "O çocuklar tarlalarda çalışan çocuklar. Bu ülkenin ayıbı. Bir de domatesini almış çocuğun" ifadeleriyle tepki göstermişti.