Tutsaklar da aileleri de tecritte Tutsaklar da aileleri de tecritte

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde mutlak tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile İmralı’da tutulan Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’dan 35 aydır haber alınamıyor. İmralı Adası'nda devam eden tecridin son bulması ve Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması amacıyla 10 Ekim 2023 tarihinde dünya genelinde 74 merkezde yapılan eş zamanlı açıklamalarla "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" kampanyası başlatıldı. Kampanya çerçevesinde 27 Kasım'da, Kurdistan ve Türkiye’de bulunan cezaevlerinde tutsakların başlattığı açlık grevi eylemleri de 60’ıncı gününe girdi. Tutsaklar, eylemlerini PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın uluslararası komplo ile Türkiye’ye getirildiği 15 Şubat'a kadar sürdürecek.

Açlık grevinde olan tutsaklardan Emin Çetintaş (41) ve Ömer Faruk Yaprak’ın Riha’nın Hewag (Bozova) ilçesinde yaşayan aileleri, çocuklarının taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğini belirterek, demokratik kamuoyuna da duyarlılık çağrısında bulundu.

Riha merkezde 2018 yılında gözaltına alındıktan sonra “Örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla 10 yıl 6 ay hapis cezası verilen Emin Çetintaş, 5 yıl Hilvan 1’Nolu T Tipi Cezaevinde tutulduktan sonra 4 ay önce Osmaniye Toprakkale 2 Nolu T Tipi Cezaevine sürgün edildi. Çetintaş, kardeşiyle yaptığı telefon görüşmesinde açlık grevine başladığını belirtti. Çetintaş’ın babası Mehmet Çetintaş (62), açlık grevi eylemlerinden endişe duyduklarını dile getirerek, tutsakların taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğini söyledi.

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Kamuoyunun tutsakların başlattığı açlık grevi eylemlerine karşı duyarlı olması gerektiğini sözlerine ekleyen Çetintaş, “Sadece kendi oğlum için söylemiyorum. Açlık grevindeki tüm tutsaklar için endişeliyiz. Eğer ölüm oruçlarına dönüşürse cezaevlerinden cenazeler çıkacaktır. Devletin bir an önce adım atması gerekiyor. Halkımız, demokratlar ve kendisine ben insanım diyen her kesin tutsakların başlattığı açlık grevi eylemlerine duyarlı olması ve tutsaklarla dayanışması gerekiyor. Sayın Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecrit, tüm Kürt halkına uygulanıyor. Buna karşı Kürt halkının birlik olarak zindandaki açlık grevini sahiplenmesi gerekiyor. 34 aydır Sayın Abdullah Öcalan’dan hiçbir haber alınamıyor. Tüm Kürt halkı Sayın Abdullah Öcalan’ın durumundan endişeli. Tutsaklar da buna karşı açlık grevi eylemi başlattı. Biz de bir an önce Öcalan ile görüşmelerin gerçekleştirilmesini istiyoruz” dedi.

‘KÜRT SORUNU ÇÖZÜMSÜZ BIRAKILIYOR’

Öcalan’a uygulanan tecrit ile birlikte Kürt sorunun çözümsüz bırakıldığını sözlerine ekleyen Çetintaş, şöyle devam etti: “Kürt sorunun çözümünde muhatap Sayın Abdullah Öcalan’dır. Sayın Abdullah Öcalan ile görüşmelerin gerçekleşmesi ve Kürt sorununun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Kürt sorunun çözümsüz bırakılmasından kaynaklı bugün Kurdistan ve Türkiye’de yaşayan halklar ciddi bir ekonomik kriz içerisinde. Ekonomik krizin sebebi devam eden savaştır. Bu savaş durduğu takdirde ekonomik krizde sona erecek, halkın ekonomisi de düzelecek. Biz bir şey istemiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Türklerin ne hakkı varsa Kürtlerin de olsun diyoruz. Aile olarak endişeliyiz. Bir an önce çözümün sağlanması gerekiyor. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit devam ettiği sürece çözüm sağlanmaz. Süreç daha da kötüye gider. Sayın Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit hukuksuzdur, Türkiye suç işliyor. Sayın Abdullah Öcalan Kürt halkının önderidir. Kürt sorunu Sayın Abdullah Öcalan ile çözülür. Devletin Sayın Abdullah Öcalan ile oturup bu sorunu çözmesi gerekiyor. Çözüm sağlanmadığı takdirde ölümler devam eder.”

CEZAEVİNDE İŞKENCE

Riha’nın Bêrecûk ilçesinde 2012 yılında gözaltına alınan Ömer Faruk Yaprak ise, “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüte yardım etmek” iddialarıyla 17 yıl hapis cezası verildi. Tarsus 2 Nolu T Tipi cezaevinde tutulan Yaprak, 25 gün önce avukatları ile yaptığı görüşmede açlık grevi eylemine başladığını iletti. Yaprak’ın Hewag ilçesinde oturan babası Emin Yaprak (53), Oğlunun 2021 yılında Hilvan 2 Nolu T Tipinde uğradığı işkence nedeniyle 3 tane kaburgasının kırıldığını hatırlatarak, işkencenin ardından Tarsus Cezaevine sürgün edildiğini vurguladı. Tarsus Cezaevinde oğlu hakkında açılan soruşturma nedeniyle 2 ay önce, 7 ay telefonla görüşme yasağı ve 3 ay görüş yasağı verildiği bilgisini paylaşan Yaprak, yasak nedeniyle 2 aydır oğluyla görüşemediğini söyledi.

‘SON BULMASINI İSTİYORUZ’

Tutsakların başlattığı açlık grevi eylemlerini aile olarak endişeyle takip ettiklerini ifade eden Yaprak, devletten taleplere kulak vermesini istedi. Öcalan üzerinde devam eden tecridin bir an önce son bulması gerektiğinin altını çizen Yaprak, “Avukat ve ailesinin Sayın Abdullah Öcalan ile görüştürülmesi ve tutsakların taleplerinin karşılanması için devletin adım atması gerekiyor. Halkın tutsakların taleplerine duyarlı olarak dayanışması lazım. Tutsakların talepleri yerine getirilirse, bu sorun çözülürse herkes rahat eder. Eğer sorun çözülmezse daha kötü olur. Bu sorunun muhatabı Sayın Abdullah Öcalan’dır. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve fikirlerinin halka ulaşması lazım. Tecrit sadece Sayın Öcalan’a değil, tüm topluma uygulanıyor. Devlet kendi kanunlarını uygulamıyor. Tecridin kanunda bir yeri yok. Bu tecridin son bulması ve açlık grevindeki tutsakların taleplerinin karşılanması için halkında ses çıkarması gerekiyor” diye konuştu.

MA / Mahmut Altıntaş