Hakkari Haber

Colemerg Collective’nin “Çoxo” Klibi Youtube Üzerinden Yayınlandı

Hakkari’nin tarihi şarkılarını kendilerine has üslup ve tarzlarıyla seslendiren “Colemêrg Collective” üyeleri yöresel şarkıları notaya alıp kayıt altına alıyor. Hakkari’ye yeni bir soluk ve yeni bir tarz getiren Colemêrg Collective üyeleri bir süre önce çektikleri “Çelê Berçelan” klibinin ardından “Çoxo” klibini de Youtube hesapları üzerinden yayınladılar.

Abone Ol

Dağgöl Mahallesi Pagan Caddesinde tarzlarını yansıttıkları renklerle boyadıkları duvarlara ünlü sanatçılar ile dengbêjlerin resimleriyle süslenen ve “Hiç Akustik” adını verdikleri stüdyoda seslendirdikleri “Çoxo” klibi için Meydan medresesini mekan olarak kullandılar.

Grubun kendisine ait Colemêrg Collective adlı Youtube kanalı üzerinden paylaştıkları “Çoxo” klibi ünlü isimlerin de aralarında bulunduğu binlerce kişi tarafından sosyal medya hesapları üzerinden kısa sürede Trend Topic oldu.

“Grubumuz Hakkarili Gençlerden Oluşuyor”

Çalışmaları ve amaçları hakkında açıklamalarda bulunan Colemêrg Collective üyelerinden Hakkarili müzik öğretmeni Emre Aydın,” Ortak emeğin ürünü olan bir çalışma yapmak için “Colemêrg Collective” adı altında bir araya gelen Hakkarili müzik tutkunu gençleriz” dedi.

“Şarkılarımız Kollektif Bir Yapıdır”

Kürt şarkılarının tümünün kollektif bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Aydın,” İçinde yaşadığımız kültür de kollektif bir kültür. Şarkılarımız bu kollektif kültürün ürünüdür. Onlarca medeniyet, binlerce yıl dilden dile, hafızadan hafızaya bizlere kadar ulaşmış kollektif bir bellektir” dedi.

“Tarihin Fısıltılarını Notaya Çeviriyoruz”

Kendilerini bu belleğin kırıntılarıyla beslenen müzisyenler olarak gördüklerini ifade eden Aydın, Toprağın ve tarihin bize fısıldadığı notaların ve seslerin peşinden gidiyoruz. Bizden sonrakilerin de bu sesleri takip etmesi için çabalıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kendi İmkanlarımızla Klipleri Çekiyoruz”

Bu şarkıları topluyor derliyor notaya dönüştürdükten sonra arşivlerini doldurduklarını anımsatan Aydın,” İlk arşivimizi “Çelê Berçelan” parçasıyla yaptık. İkinci çalışmamız “Çoxo” oldu. Kendi küçük stüdyolarımızda kayıt alıyor. Kendi imkanlarımızla klipler çekiyor yayınlıyoruz”

“Yeni Klibimizde Hikayeler de Anlatılacak

Üçüncü klip çalışmaları hakkında da müjde veren Aydın,” Yakın bir sürede yeni klibimizin çekimlerine başlayacağız. Yeni çalışma planımız üstünde çalıştığımız şarkının hikayesini de tarihsel bağlamda ele alıp bunları da arşive ekleyeceğiz. Sadece sesin değil aynı zamanda hikayenin de peşine düşeceğiz” şeklinde konuştu.

VİLDAN ATMACA