Hakkari Haber

Colemerg Eğitim-Sen: Okulların açılması vaka artışına yol açacak

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası "Eğitim-Sen" Hakkari Şubesi, Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı sonrasında okulların açılmasına yönelik alınması gereken tedbirlerin arttırılmasına dikkat çekmek amacıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Abone Ol

KESKE'e bağlı Eğitim - Sen Hakkari Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığının, 1 Mart 2021 Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı kararları ile 24 saat içinde, düşük ve orta riskli illerde ortaokulların 5. , 6. , 7. sınıfları ile liselerin 9. , 10. ve 11. sınıflarını, iki gün yüz yüze eğitime açılması üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Şube Başkanı Murat Balıkesir yaptığı yazılı açıklamada "İçinde yaşadıkları bu zor günlerde ortaokul ve liselerde bir plansızlık yaşandığını ifade ederek, Özellikle ortaokul ve liselerin salgın ile mücadele kapasitesi geliştirilmeden, düşük riskli, kontrollü ve seyreltilmiş bir eğitim ortamı hazırlanmadan açılması salgın koşullarında eğitim yönetimi ve planlamasının ne denli sağlıksız biçimde yürütüldüğünü ortaya koymaktadır." dedi.

Balıkesir, ancak bunun COVID-19 salgını ile mücadeleye uygun tüm önlemlerin hızla planlanması ve hayata geçirilmesi ile birlikte mümkün olabileceğini ifade etti.

MEB'in, başta eğitim sendikaları olmak üzere demokratik kitle örgütlerinin, öğrencilerin ve velilerin görüşlerini dikkate alacak katılımcı bir süreç oluşturmadığını savunan Balıkesir, toplum sağlığı, eğitim hakkı, sağlıklı ve güvenceli koşullarda çalışma hakkı istediklerini vurguladı.

'Eğitim emekçilerinin aşılanmasına başlansa bile aşılama sürecinde henüz somut bir ilerleme ortaya çıkmamıştır diyen Balıkesir, son düzenlemelerle birlikte seyreltilmiş sınıf planlaması sekteye uğratılmıştır.

Maske ve hijyen malzemeleri hazırlığının mevcut düzenlemenin ihtiyaçlarını ne denli ve hangi süre ile karşılayacağı bilinmemektedir.

Derslik başına düşen öğrenci sayısının MEB’in açıkladığı gibi 15’in altına düşürülüp düşürülmediği konusunda kamuoyu bilgilendirilmemiştir.

Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması konusunda bir çalışma yürütülmemiştir.

Kalabalık okullarda öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için bir çalışma yapılmamıştır.

Okullarda bir sağlık görevlisine gereksinme bulunmaktadır, ancak bu ihtiyaca dönük bir çalışma yürütülmemiştir.

Salgınla mücadeleye uygun, sağlıklı ulaşım konusunda bir düzenleme yapılmamıştır.

Eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin şehir içindeki hareketliliği öngörülerek genel toplum sağlığı açısından oluşabilecek riskler göz ardı edilmiş ve bir anda birçok sektör normalleşme kapsamına alınmıştır.

Mevcut durum kaygılarımızı arttırmaktadır.

Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması süreci hızla tamamlanmalıdır.

Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalıdır.

Solunum hijyeni için 20 dakikada bir havalandırılması gereken sınıflarda pencerelerin açılır kapanır olması ve öğretmen ve öğrencilerin solunum hijyenine ilişkin bilgilendirilmesi konusunda çalışmalar yapılmalıdır.

Maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılacağı bir düzenleme mutlaka planlanmalıdır.

Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için Valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir.

Alınan önlemlerin kapsamı genişledikçe okullarımız kademeli olarak açılmalı, yaşamın tüm alanlarındaki sektörler kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır.”

Kamuoyu, okullara dair gelişmelere ilişkin olarak il ve ilçe düzeyinde aşılanan öğretmen sayısı, vaka sayıları, karantinaya alınan sınıflar, karantinaya alınan okullar konusunda haftalık tablolarla bilgilendirilmelidir."