Colemêrg neredeyse her gün ev baskınlarının yaşandığı, birçok kişinin gözaltına alınıp tutuklandığı, insanların işkenceye maruz kaldığı ve tüm bunların “cezasızlık” politikasıyla sonuçlandığı bir kente dönüştü. Kentte son 9 ay içerisinde yaşanan işkence ve kötü muamele olayları bile bu durumun kanıtı.

7 GENÇ DARP EDİLDİ

29 Mayıs 2023 tarihinde Gever (Yüksekova) ilçesinde polisler tarafından yapılan ev baskınlarında D.K. (15), A.Y. (16), Rahmi Terzioğlu, İsa Terzioğlu, Diyar Şedal, Uğur Şedal ve Mustafa Bor adlı gençler gözaltına alındı. “Örgüt üyeliği” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar işkenceye maruz kaldı. Gördüğü işkence sonucu kafası kırılan, vücudunda darp izleri oluşan Mustafa Bor’un fotoğrafları kamuoyuna yansıdı. Gözaltında işkence görenlerin tümü daha sonra serbest kaldı.

ÇOBANLAR ASKERLERDEN ŞİDDET GÖRDÜ

25 Temmuz 2023 günü Rûbarok (Derecik) ilçesindeki Navberojan bölgesinde hayvanlarını otlatan Serhat T., Serkan T., Ercan Ö. ve Selah T. alıkonuldukları askerler tarafından feci şekilde darp edildi. “Pasaport kanuna muhalefet” gerekçesiyle gözaltına alınan 4 kişi, çıkarıldıkları Hâkimlik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

POLİSLER ESNAFLARI DARP ETTİ

20 Eylül 2023’de Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde polisler tartıştıkları bir işletme sahibinin boğazımı sıkıp tehdit etti. Bu duruma tepki gösteren diğer esnaflara ve yurttaşlara müdahale edip birçok kişiyi darp eden polisler etrafa rastgele ateş açtı.

ÇIRILÇIPLAK SOYULUP İŞKENCE EDİLDİ

7 Ekim 2023 tarihinde Gever (Yüksekova) ilçesinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 10 kişi, özel harekat polislerinden şiddet gördü. İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen kişilerden Vedat Özeken polisler tarafından çırılçıplak soyularak darp edilirken, Barış Özçük de yine tüm kıyafetleri çıkarılarak üzerine soğuk su dökmek suretiyle işkenceye maruz kaldı.

EVLERİN KAPI VE CAMLARI KIRILDI

2024 yılının ilk haftasında 6 Ocak günü kentin Aşağı Bağlar Mahallesini “şüpheli iki şahıs” görüldüğü gerekçesiyle ablukaya alan polisler, baskın yaptıkları evlerin kapılarını ve camlarını kırdı, içerdeki eşyalara zarar verdi.

‘ARAMA İZNİ’ SORAN AİLE FERTLERİ DARP EDİLDİ

Son olarak 10 Ocak akşamı Gever’e bağlı Yeni Mahallesindeki Kurt ailesinin yaşadığı eve polisler tarafından baskın düzenlendi. Evin kapısını kıran özel hareket polisleri, "arama izni" soran aile fertlerini darp etti. Baskın sırasında polislerin evin içinde sıktığı kurşunlar duvarlara saplandı. İşkence edilerek gözaltını alınan İdris Kurt ve Sıttar Kurt, götürüldükleri 75'inci Yıl Polis Karakolu’nda alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Yaşanan bu olaylarda işkence ve kötü muameleye maruz kalanlar aldıkları darp raporları ile suç duyurularında bulunulsa da sorumlulara dokunulmadı.

Hakkari’de 570 Temizlik Görevlisi İçin Kura Çekim Tarihi belli oldu Hakkari’de 570 Temizlik Görevlisi İçin Kura Çekim Tarihi belli oldu

Colemêrg Baro Başkanı Ergün Canan, kentte yaşanan işkence ve kötü muamele olayları ile bunların failleri olan kolluk birimlerine dönük “cezasızlık” politikasına ilişkin konuştu.

CANAN: HAK İHLALLERİ ALDI BAŞINI GİDİYOR

Kentte 10 Ocak günü yaşananlara işaret ederek, o gün yaşananlara bizzat tanık olduklarını deli getiren Baro Başkanı Ergün Canan, kolluk birimleri tarafından silahlarla evin basılıp kapı ve camların kırıldığını, aile fertlerine kötü muamelede bulunulduğunu söyledi. Son dönemde kentin tamamında bu tür operasyonların artış gösterdiğini belirten Ergün Canan, “Colemerg’de yaşanan hak ihlalleri aldı başını gidiyor. İşkence ve kötü muamele, Anayasa, yasa ve hukuka aykırı bir tutumdur. İşkence ve kötü muameleyi kabul etmemiz mümkün değildir. Arama kararı olmamasına rağmen çoluk çocuk demeden bir ailenin darp edilmesini kimse kabul etmez Yaşanan tüm bu hak ihlallerinin elbette sonuna kadar takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay üzerinden Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi ve Anayasa Mahkemesi (AYM) arasından yaşanan tartışmaların bu tür olayları beslediğini dile getiren Canan, “Maalesef yargı sistemi bu hale gelmiş durumda. Bu tür olaylar, bu durumlardan güç alınarak yapılmaktadır. Bölgemizde maalesef yasalar uygulanmıyor. Yapılan baskınlar ilk değildi, son olmayacağı da görülüyor. Bu tür olayları karşısında, hep dik duracağız. Hukuk açıdan elimizden gelen her şeyi yapacağız” diye konuştu.

Kentte yaşanan hak ihlalleri, kötü muamele ve işkenceye karşı yetkilileri göreve davet eden Canan, yetkililerin gerekli sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Canan, “Kötü muamele, işkenceye ve hukuka aykırı tüm tutumlara karşı tavrımız nettir. Baro olarak üzerimize düşen bütün görevleri yapmaya hazırız ve yapacağız” dedi. MA