Hakkari-Van Karayolunun 40’ıncı kilometresinde, dün (29 Aralık) sabah saatlerinde heyelan meydana geldi. Yağışlı havadan dolayı yamaçlardan kopan kaya ve toprak yığınları, içinde üç kişinin bulunduğu aracın üstüne düştü. Yaralanan üç kişi tedavi altına alındı.
Heyelanın yaşandığı bölgedeki taş ve toprak yığınlarının tahliye çalışmaları sürüyor. Gün boyunca küçük araç trafiği köy yollarından sağlanırken büyük araçlar ise bekletildi. İlerleyen saatlerden küçük bir geçiş yolu verilse de çalışmaların birkaç gün daha sürmesi bekleniyor.

KENTİ ÇEVRE İLLERE BAĞLAYAN TEK KARAYOLU

Bu durum Hakkari’nin yol sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Zap Vadisi ile paralel ilerleyen ve derin uçurumların olduğu Van Hakkari Karayolu, kentin dışa açılan tek karayolu. Burası, Hakkâri’nin Yüksekova, Şemdinli ve Derecik ilçelerini, İran’a açılan Esendere Sınır Kapısı’nı ve Irak’a açılan Derecik Sınır Kapısı’nı Hakkari, Van’a ve oradan batıya bağlayan uluslararası bir yol. Yağışlı havalarda toprak kayması ve çökmelerin yaşandığı, kaya parçalarının düştüğü bu yol zaman zaman ulaşıma kapanıyor. Kent halkı için bir mağduriyete neden olan bu durum, olası bir deprem için de büyük risk yaratıyor.

'SIK SIK KAZALAR VE CAN KAYIPLARI YAŞANIYOR'

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, söz konusu bölgede sık sık heyelan yaşandığına dikkat çekti. Tekin, “Özellikle Yeni Köprü mevkiinde heyelanlar oluyor ve kaya parçaları düşüyor. Kazalar ve can kayıpları yaşanıyor sık sık. Buranın iyileştirilmesi gerektiğini her seferinde dile getirdik. Geçici bir geçiş verilmiş ancak tahliye çalışmaları sürüyor. Burada herhangi bir alternatif yok. Bu nedenle mağduriyet büyük. Dün oradaydım, küçük araçlar köy yoluna yönlendiriliyor. Kanireş Köyü’nün yolunu kullanmak da imkânsız. Küçük araçlar bile zorlanıyor. Dar, yokuşlu ve çamurlu bir yol. Kamyonlar ve kamyonetler gün boyunca bekletildi. Düşen kısmın üst kısmında kopma riski olan kayalar var. bu nedenle çalışmalar birkaç gün sürecek gibi görünüyor" diye konuştu.

'BEŞ KİLOMETRELİK ALAN HEYELAN BÖLGESİ'

Güzergahta devam eden tünel çalışmalarına ve Van-Hakkari alternatif karayoluna dikkat çeken Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nüfus artıyor, trafik yoğunluğu var ve mağduriyet artıyor. Heyelanın yaşandığı yerde başka yol yok. Yaklaşık 5 kilometre kadar tamamıyla heyelan bölgesi. Bu nedenle köy yolunun alternatif olarak standartlara kavuşturulması lazım. Tüneller yapılıyor olsa bile alternatif yolların işler hale getirilmesi lazım. Tünel yapılıyor bu güzergahta. Üç senedir inşaatı sürüyor. Bunun bir an evvel bitirilmesi lazım.

Güzeldere virajlarında bir tünel yapılıyordu ancak yıllardır bitirilemedi. Umarım bu tünellerin akıbeti de böyle olmaz. Hakkâri-Van ulaşımını sağlayan bir yol üzerinde çalışma devam ediyor. Burası tamamlansa nispeten sorunu hafifletir."

KENTİN YOL SORUNU DEPREM İÇİN DE RİSK

Jeoloji Mühendisleri Odası'nın 4 Mayıs 2021'de hazırladığı 'Hakkari’nin Depremselliği' konulu raporuna göre kent merkezi ile birlikte Şemdinli ilçe merkezi ve Hakkari’ye bağlı 45 belde ya da köy doğrudan fay zonu üstünde bulunuyor. Bu durum kentteki alternatif yol ihtiyacını daha elzem hale getiriyor. Tekin, kentin büyük kaygı duyduğu bu konu hakkında, "Hakkâri’nin birinci derece deprem bölgesi olduğu gerçeği de göz önündeyken alternatif yolların olmaması ve mevcut yolların tamamıyla çökmesi riski de aşikarken bu tünellerin hızlandırılması büyük önem taşıyor" diye konuştu.

'HİÇ KİMSENİN CAN GÜVENLİĞİ YOK'

Üç kişinin yaralandığı kaza iki gündür kentin gündeminde. Hakkari halkı sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla sorunun çözülmesini talep ediyor. Sosyal medyadan açıklama yapan Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, "Burası uluslararası bir yol yani İpek yolu. Van-Hakkari yolu, mevki Yüksekova-Yeni Köprü arası. Vatandaşların ve bizlerin sık sık kullandığı bir yol ve kullanacağımız başka bir yol da yoktur. Yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz. Yıllardır bitirilemeyen tünelin bitirilmesi ve alternatif yolların bir an evvel yapılması gerekmektedir. Çünkü bu yolu kullanan hiç bir vatandaşın can ve mal güvenliği yoktur" dedi.

DEM PARTİLİ DÜŞÜNMEZ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez de konu ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi verdi. Düşünmez, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması ile istemi ile verdiği önergesinde yolun saatlerce çift yönlü olarak trafiğe kapandığına dikkat çekti.

Hakkari bölgesindeki karayollarında benzer olayların sürekli olarak yaşandığına dikkat çeken Düşünmez önergesinde şu ifadelere yer verdi:

Hakkari-Van Karayolunda Saman Yüklü Tır Devrildi: Sürücü Yaralandı Hakkari-Van Karayolunda Saman Yüklü Tır Devrildi: Sürücü Yaralandı

"Yıllardır aynı yerde yaşanan aynı sorun defalarca gündeme getirilmesine rağmen çözüm üretilememiştir. Heyelan sonucunda yollara düşen kaya parçaları ve toprak kaymalarından dolayı can kayıpları yaşanmakta, yaralanmalar ve maddi zararlar gerçekleşmektedir. Söz konusu bölgede yol yapım projeleri ve muhtelif kesimlerde heyelan ıslahı çalışmalarının devam etmektedir. Son yaşanan olay bize tekrar göstermiştir ki heyelan ıslahı çalışmalarında yetersiz kalınmıştır. Toprak kayması yine Yeni Köprü mevkii yolunu işlevsiz kılmış ve yurttaşları mağdur etmiştir. Bu kapsamda bölgede yaşanan heyelana karşı önlemler alınıp, alternatif yol çalışmalarının yapılması gerekmektedir." ArtıGerçek-Şenol BALI