Festival, Hakkari Valiliği himayesinde Çukurca Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından organize edilirken, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından da destekleniyor.

Festivalin amacı, Çukurca'nın zengin kültürel mirasını, doğal güzelliklerini ve geleneksel yaşamını tanıtmak. Tarihi Çukurca kale evleri, ilçe merkezi, köyler, su kemeri, kilise, narlı beldesi, Zap suyu ve çevre bahçeleri, çeltik ve susam tarlaları gibi pek çok yer, festival boyunca ziyaret edilerek fotoğraflanacak.

Etkinlikler arasında dağ bisikleti yarışması, rafting ve kano yarışmaları, yamaç paraşütü gösterisi, offroad ve motocross gösterisi, uçurtma şenliği, plaj voleybolu turnuvası, tekerlekli kayak yarışması, kaya tırmanışı gösterisi gibi çeşitli spor etkinlikleri yer alacak. Ayrıca Ünlü Pop Müzik Sanatçısı Kıraç da festival kapsamında bir konser verecek.

Festivalin katılımcıları arasında 400'e yakın fotoğrafçı, 200'den fazla sporcu ve 250'nin üzerinde misafirin yer alması bekleniyor. Toplamda 420 bin TL değerinde ödül dağıtılacak fotoğraf yarışmasında, Türkiye'nin dört bir yanından katılım olması planlanıyor.

Festival süresince, konukların konaklaması için okul pansiyonları, yerel evler, kamp alanları, karavan parkları, oteller ve diğer konaklama seçenekleri sunulacak. Festivalin, Çukurca'nın tanıtımında önemli bir rol oynadığını belirten Kaymakam Mert Kumcu, doğa ve fotoğraf tutkunlarını Çukurca'ya davet etti.