Konya’nın Meram ilçesinde Karslı Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesine ilişkin açılan dosyada, sanıkların çoğu duruşma başlamadan tek tek serbest bırakıldı. İddianamenin Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulması aşamasında katliam faili Mehmet Altun’un annesi İsmahan Altun, babası İbrahim Altun ve eşi Zehra Altun hakkında takipsizlik kararı verilerek tahliye edildi. 11 kişinin sanık olarak yer aldığı iddianame, mahkemece kabul edildiğinde ise tensip aşamasında Veli Keleş, Ali Keleş, Ramazan Çalık, Yahya Çalık ve Ali Çalık’ın tahliyesine karar verildi. Yapılan itiraz üzerine 17 Kasım’da üst mahkeme olan Konya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla bu kez Altun’un kardeşi Ayşe Keleş ile eşi Lütfi ve oğulları Ali Keleş tahliye edildi. Böylece dosya kapsamında tahliye edilen sanık sayısı 9’a yükselirken, dosyada sadece fail Altun ile İbrahim Keleş tutuklu kaldı.
‘SOMUT DELİL YOK’ İDDİASI
Zemo Ağgöz'ün Mezopotamya Ajansı'nd ayer alan haberine göre, mahkemenin verdiği tahliye kararını değerlendiren Dedeoğulları ailesi Avukatı Abdurrahman Karabulut, katliamın ardından Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dosyada, fail Altun haricindeki diğer sanıklar hakkında “suça azmettirme” iddiasıyla dava açıldığını hatırlattı. Karabulut, “Ama iddianame adeta örtülü olarak ‘diğer sanıkların hepsini tahliye edin’ talimatı şeklindeydi. Nitekim dosyada şu an iki kişi tutuklu kaldı ve azmettirme anlamında somut bir delil bulunmadığı gerekçesiyle bir üst mahkeme olan Konya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz üzerine tahliye kararı verildi” dedi.
MAHKEME BAŞKANININ GEREKÇESİ
Tahliye kararına ilişkin Konya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi ile görüştüğünü ifade eden Karabulut, “Başkanın bana söylediği gerekçe şu; ‘somut hiçbir delil yok, iddianame son derece zayıf, iddianamede yeterince araştırılmayan hususlar var.’ Hatta tutuklu bulunan İbrahim Keleş hakkında itiraz yapılmış olsaydı, onu da tahliye edeceğini söyledi. Bunu açık açık söyledi” bilgisini paylaştı. Karabulut, tutuklu sanık İbrahim Keleş’in de tahliye olma durumunun olduğunu dile getirdi.
‘MAHKEME BASKI ALTINDA’
Mahkemenin baskı altında olduğunu düşündüklerini ifade eden Karabulut, “Özellikle soruşturma aşamasında, soruşturma savcısının baskı altında olduğunu, bağımsız hareket etmediğini düşünüyorum. Soruşturmada olduğu gibi yargılama da özel mühendislik çerçevesinde devam ettiriliyor. Bunu açık net görüyor ve hissediyoruz” diye belirtti. Karabulut, 12 Mayıs’ta gerçekleştirilen saldırının da 30 Temmuz’da yaşanan katliamın da ırkçı saikle yapıldığını vurgulayarak, “Bunu somut delillerle, şüpheliler arasındaki yazışmalar, cezaevi konuşmalarında da gördük. Ama gerek iddianamede, gerek soruşturma dosyasında, gerekse mahkemenin ara kararlarında hiçbir şekilde ırkçı saike değinilmiyor. Özellikle bu saikten kaçınılmaktadır” ifadelerini kullandı.
DOSYALARIN BİRLEŞTİRİLMESİ TALEBİ
Keleş ve Çalık ailesi üyeleri tarafından 12 Mayıs’ta gerçekleştirilen saldırıya dair Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava ile katliamda dair Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın birleştirilmesi talebinde bulunacaklarını söyleyen Karabulut, “Çünkü iki dosya birbiriyle ilintili, hukuki ve fiili irtibat var. İki dosya da birleştirilecektir. Elbette ki birçok kişi ceza alacak. Belki tetikçi sadece katliamdan dolayı yedi kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alacak, ancak diğer sanıkların da ceza almaları için elimizden geleni yapacağız” dedi.
TUTUKLAMA TALEP EDİLDİ
Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde tahliye edilen sanıklar yönünde tutuklama talebinde bulunacaklarını ifade eden Karabulut, “Bugün itibariyle Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davayla ilgili 7 kişi hakkında tutuklama talebimiz oldu. Önümüzdeki günlerde bu talebe dair cevap alacağız. Daha önce de tutuklama taleplerimiz oldu ama cevap dahi verilmedi. Sonuna kadar hukuki mücadelemizi devam ettireceğiz” diye aktardı.
AÇILAN DAVALARA DAİR
Katledilen Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs’ta gerçekleştirilen saldırıya ilişkin Keleş ve Çalık ailesinden Ali Çalık, Ali Keleş (Veli oğlu), Ali Keleş (Lutfi oğlu), Ayşe Keleş, İbrahim Keleş, Lutfi Keleş, Ramazan Çalık, Veli Keleş ve Yahya Çalık hakkında “Kasten öldürmeye teşebbüs”, “Nitelikli yaralama”, “Nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal” suçundan dava açıldı. 9 kişiye açılan davanın iddianamesi, Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması Ocak’ta görülecek.
Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin 30 Temmuz’da katledilmesine ilişkin hazırlanan ve Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede ise katil zanlısı Altun’un da aralarında bulunduğu Keleş ve Çalık ailelerinden 11 kişi hakkında “Canavarca hisle tasarlayarak yedi kişiyi kasten öldürme”, “Azmettirme”, “Yakarak mala zarar vermeye azmettirme” suçlarından hapis cezası isteniyor. Davanın ilk duruşması 14 Aralık’ta