Yeşiller ve Sol Gelecek Partisinin isim değişikliği ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ismi ile Hakkari’de kongreye gitti.

Sümbül Mahallesi Sefa Düğün Salonunda gerçekleştirilen kongre DEM Parti Van Milletvekilleri Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Mahmut Dindar, Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Hakkari Eski Milletvekili Sait Dede, barış anneleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, DEM Parti’nin Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca ilçe yöneticileri, Hakkari il ve ilçe belediye başkan, il meclisi ve belediye meclisi aday adayları katıldı.

Kongrede konuşan eski HDP Millletvekili Sait Dede, Mevzu yeşil sol, HDP, DEP, HADEP veya DEM parti değildir. Fikriyatımız tüm partilerde aynıdır. Mücadelemiz ve hedefimiz değişmez. Partimizin amacı sadece belediye seçimleri veya milletvekili seçimleri değildir. Amacımız özgür bir yaşamdır. Bu kongrelerde bunun bir adımıdır. Bu parti siyasi veya şahsi bir parti değildir. Bu parti fikriyat partisidir. Bu fikriyatın sahibi de herkesin bildiği gibi Sayın Öcalan’dır.

Ortadoğu da yaşanan savaşın temel hedefinin Kürdistan olduğunu ifade eden Dede,” Herkes iki temel sorunumuzun olduğunu söylüyor. Filistin ve Kürt sorunu. Fakat en büyük sorun Kürt sorunudur. Kürt sorunu demokratik yollarla çözüme kavuşmasa Ortadoğudaki savaşta bitmeyecektir. Kürt sorunun çözümü nasıl çözülür diyorsanız. Yol ve yordam bellidir. Muhattap Sayın Öcalan’dır.

Bundan birkaç yıl önce bir çözüm süreci başlatıldı. Bu iktidar devletin adına çözüm sürecini Sayın Öcalan ile başlattı. Kürt sorununun çözümü için girişimler yapıldı. Bügün bizlerde diyoruz. Eksiklikler ve hatalar yaşandı. Ama demokratik çözüm en öncelikli doğru yoldur. O dönem de doğru bir yola başvuruldu. Bugün bir kez daha söylüyoruz. Çözüm sürecinin yol ve yordamı demokratik bir yoldan geçer ve muhattabı da Sayın Öcalan’dır. Bugün ülkedeki ekonomik buhran, çatışmalı süreç, toplumsal ayrışma ve kargaşaların tek nedeni Kürt düşmanlığıdır. Bunu herkes böyle bilsin.

Hükümet kendi iktidarını ayakta tutmak için Kürtlere saldırılar düzenliyor diyen Dede,” İktidar şunu bilsin ki. Tüm baskı ve imha politikanıza karşı bu millet baş eğmemiştir.

Bugün de yarın da baş eğmeyeceğiz. Bu savaş ve imha politikanız demokratik bir çözüme kavuşmadan da bizler bu davayı asla bırakmayacağız. Ne Leyla Güven nede Cihan Kahaman sizlere boyun eğmemiştir. Bedeli ne olursa olsun bizlerde baş eğmeyeceğiz.

Belediye ve milletvekili seçimlerinin de birer mevzi oluğunu anımsatan Dede,” Siyasette her şeyin bir yolu ve yordamı vardır. Her mevki bizim için önemlidir. Her adım da bizim için önemlidir. Her seçim de bizim için önemlidir. Önümüzde bir seçim var. Biz bedeller vermiş bir partiyiz.

Yereldeki Akp’liler utanmadan sıkılmadan bu halktan oy istiyor diyen Dede,” Bizim oyumuz belli. Bizler Cihan Karaman ve Hümeyra Armut’u seçtik. Sizler ne yaptınız. Onların yerine bir halı serdiniz. Sizler bu halkı tanımıyorsunuz nasıl gelip onlardan oy istiyorsunuz. Bu iktidar bizleri tanımıyor. Bu yüzden bu kentte akp’ye bir oy bile gitse onlar için çoktur. Sizleri tanımayanlara nasıl oy vereceksiniz? Derecikte kaç sivil insanımız öldürüldü? Edirne ve bir çok ilin sınır kapıları var. Orada kimi öldürdüler. İşte burası Kürdistandır. Yüksekova çarşı merkezinde iş yerlerinin önünde oturan 4 sivil gündüz vakti katledildi. Akp’li yöneticiler bunların hesabını sorsun. Binlerce insan evine ekmek götüremez durumda. Savaşa harcadıkları para bu yoksulluğun tek sebebidir. Halkımızın bir kısmı düzen partilerinin içinde yer alıyor. Doğrudur. Ama onları parti olarak ziyaret edip doğru yola davet etmeliyiz”

Son olarak tecrit politikalarına da değinen Dede,” Tecridin hukuki olmadığını biliyoruz. Fakat gelinen aşamada tecridin politik olduğunu açıkça görüyoruz. Dayatılan tecrit siyasi ve politiktir. Mevzu bir kişi üzerinde gelişmiyor. Ortadoğuda bir fikir ve model var. Tüm savaşların durması için fikirlerini beyan ediyor. Bu yol ve yordam esas alınmalı” diye konuştu.

Daha sonra söz alan DEM Millletvekili Öznur Bartın,” Ortadoğudaki savaş sadece İsrail ve Filistin üzerinden gündemdeki yerini alıyor. Fakat orada Rojava da var. Her gün hastaneleri, erzak depoları ve sivil yerleşim alanları bombalanıyor. Dünya bunu görmezden geliyor. Bizler bu sessiz ve iki yüzlü politikayı lanetliyor ve kabul etmediğimizi söylüyoruz. Kürtler hiçbir faşist rejime ve diktatöre baş eğmedi. Bundan böylede doğrularını sahiplenerek baş eğmeden mücadelelerine devam edeceklerdir. Cezaevlerinde açlık grevlerine giren yoldaşlarımızın tek talepleri tecridin kaldırılması ve kürt sorununun demokratik alanda çözülmesi. Zindanlardaki o kötü koşullara rağmen büyük bir mücadele yürütüyorlar. Bedenlerini uğruna feda ettikleri talepler hepimizin talebidir. Bizler de onların bu mücadelesini kutluyoruz”

Hakkari'de İş İnsanından Örnek Girişim: Kendi Elektriğini Üretiyor Hakkari'de İş İnsanından Örnek Girişim: Kendi Elektriğini Üretiyor

Önümüzde yerel bir seçim var diyen Bartın,” Aday adayları başvurularını yaptı. Kayyumlara inat bizler bedediyelerimizi geri alacağız. İktidar il ve ilçelerimize güvenlik güçlerini yerleştiriyor. Onlar hileyle belediyeleri kazanmaya çalışıyor. Bu demokratik bir hamle değil. Aksine Akp ve MHP’nin ayıbıdır. Bizler de buradan halkımıza çağrıda bulunuyoruz. İradenize sahip çıkın hırsızlığı teşhir edin” dedi.

Kongrede HDP İl Eş başkanlığına Hümeyra Armut ve Kadir Şahin getirilirken, katılımcılar DEM Parti’nin yeni yönetimini tebrik etti.