Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Hakkari milletvekili Vezir Parlak, uzmanların Hakkari için yaptığı deprem uyarılarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

Önergesinde Hakkari’nin yüksek deprem riski taşıyan şehirler arasında yer aldığını kaydeden Parlak, “Uzmanlar, şehirdeki fay sisteminin 7 ve üzerinde şiddette deprem üretebileceğini belirtiyorlar. Hem Jeoloji Mühendisleri Odası’nın 2021’de hazırladığı “Hakkari’nin Depremselliği” raporu hem de farklı üniversitelerden bilim insanlarının kamuoyuna yansıyan açıklamaları Hakkari’nin deprem kuşağında olduğunu göstermektedir. Yine 2021 yılında Hakkari Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hazırlanan Hakkari İl Afet Risk Azaltma Planı’nda Hakkari merkez, Yüksekova ve Şemdinli’nin aktif fay hatları üzerinde kurulmuş yerleşimler olduğu belirtilmektedir. Dolayıyla Hakkari’nin ciddi bir deprem tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve olası bir depremde büyük yıkım ve kayıplar yaşanabileceği, görmezden gelinemez bir gerçektir.

Hakkari’yi diğer kentlere bağlayan yolda 40 yıllık bir köprü bulunmaktadır. Olası bir depremde bu köprünün zarar görmesi kentin günlerce lojistik olarak desteklenememesi, arama kurtarma faaliyetlerinin yürütülememesi, yaralıların sağlık hizmetine erişememesi gibi riskler doğuracaktır. Hakkari merkezde havalimanı bulunmadığı da hesaba katıldığında kente ulaşımda yaşanacak bir aksaklık felaketin boyutunu birkaç katına çıkarabilir” ifadelerini kullandı.
Parlak, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları sordu:

1. 2021 yılında düzenlenen Hakkari İl Afet Risk Azaltma Planı’ndan sonra bu plan kapsamında hangi çalışmalar yapılmıştır?

2. Hakkari için yapılan ön çalışmalarda Yüksekova, Şemdinli, Çukurca ve Derecik için ayrı planlar hazırlanmış mıdır?

3. Hakkari Valiliğinin kentteki STK’lar ve diğer paydaşlarla depreme yönelik bir ortak çalışması var mıdır?

4. Deprem bölgelerinde en fazla 4 katlı bina yapılması gerekirken Hakkari’de kaçak olarak inşa edilmiş 9 katlı binaların bile imar affı kapsamında ruhsatlandırıldığı doğru mudur? 2003 yılından bu yana imar affı sayılabilecek kanuni düzenlemelerde Hakkari’nin merkezi ve ilçelerinde bu aflar kapsamında kaç adet kaçak yapı ruhsatlandırılmıştır?

Hakkari Şehir Merkezinde: Köy hayatı yaşanıyor Hakkari Şehir Merkezinde: Köy hayatı yaşanıyor

5. Uzmanlar tarafından dile getirilen, kentteki toplanma alanlarında heyelan riski olduğu iddiası Bakanlığınız tarafından incelenecek midir?

6. Olası bir depremden sonra arama kurtarma, sağlık hizmeti, barınma, beslenme, su, temizlik gibi ihtiyaçları karşılaması gereken AFAD, Kızılay ve diğer kurumların hazırlıkları yeterli midir? Bu kurumların hazırlıkları ve kapasiteleri düzenli olarak denetlenmekte midir?

7. Kent merkezinin dış dünyayla tek bağlantısı olan yol üzerindeki köprüyle ilgili bir çalışmanız mevcut mudur? Hakkari’ye ulaşım alternatiflerini artıracak girişimlerde bulunacak mısınız?