Trafik Kazası: İki Araç Çarpıştı, 3 Kişi Hayatını Kaybetti, 4 Yaralı Trafik Kazası: İki Araç Çarpıştı, 3 Kişi Hayatını Kaybetti, 4 Yaralı

"Pêşî Peya/Önce Yaya" ve "Hêdî/Yavaş" ifadelerinin kaldırılması gerekçesiyle standartlara uymadığı öne sürüldü. Ancak, belediyeler silinen yazıların yerine yenilerini koyarak Kürtçe dilinin görünürlüğünü sürdürme kararlılıklarını vurguladı.

Êlih Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük, çok dilli hizmet anlayışlarının devam edeceğini belirtti. Sönük, seçim sürecinden bu yana demokratik ve halkçı bir belediyecilik anlayışıyla hareket ettiklerini ifade ederek, “Kentimizin anadili neyse, hizmetin de o şekilde olması gerektiğini savunuyoruz. Bu nedenle yollar üzerindeki uyarıları Kürtçe olarak yazdık. Ancak bu saldırı, sadece Kürtçe uyarılarla sınırlı değil; Mersin’de Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken gençlerin hedef gösterilmesi ve tutuklanmasıyla başladı. Bu ırkçı saldırılar birçok kente yayıldı” dedi.

Sönük, Êlih’te de benzer bir saldırının yaşandığını belirterek, “Silme gerekçesi olarak ‘karayolları standartlarına uymama’ gösterildi. Fakat biz bu standartları inceledik ve dil farklılıklarına dair bir madde bulamadık. Bu, Türkçe dışındaki dillerin tanınmadığını bir kez daha gösteriyor. Ancak bizler demokratik belediyeler olarak, sadece yollarda değil, yaşamın her alanında Kürtçeye yer vereceğiz ve bu dili yaşatacağız. Êlih halkının büyük bir kısmı Kürt olduğu için, onlara anadillerinde eşit hizmet sunulmalıdır. Tüm engellemelere rağmen, Kürtçe çalışmalarımızı artırarak devam edeceğiz” diye konuştu.

Yenişehir Belediye Eşbaşkanı Safiye Akdağ da Kürtçeye yönelik hizmetlerin süreceğini vurguladı. Akdağ, “Kürt halkı diline ve kültürüne yönelik bu zorbalığı kabul etmez ve karşısında durur. Kentlerde ismi değiştirilen sokaklar, parklar ve kurumların isimlerini yeniden Kürtçe yapacağız. Çocuklar ve gençler için Kürt dili kursları açtık. Kentin her alanında Kürtçeyi yaşatacağız” şeklinde konuştu.

Akdağ, Kürtçeye yönelik tüm engellemelere rağmen, güçlü bir şekilde çalışmalarını sürdüreceklerini ve bu konuda destek veren gönüllü öğretmenlerle iş birliği yapacaklarını belirtti. “Kültür, sanat ve dil alanında bize destek olan birçok gönüllü genç arkadaşımız var. Halkımızla birlikte, halkımızdan güç alarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Kaynak: MA