İmamoğlu'nun Cezası ve Siyasi Yasağı: İstinaf Mahkemesi’nden Sonraki Adım Yargıtay İmamoğlu'nun Cezası ve Siyasi Yasağı: İstinaf Mahkemesi’nden Sonraki Adım Yargıtay

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van'da büyükşehir belediyesi, merkez ilçeler Edremit, İpekyolu ve Tuşba ile diğer büyük ilçe Erciş belediye eşbaşkan adaylarını ve meclis üyelerini belirlemek için düğün salonlarında ön seçim yapıyor.

BEŞ İLÇEDE SEÇİM YARINA ERTELENDİ

Kar yağışının yoğun olduğu Özalp, Saray, Muradiye, Çaldıran ve Gürpınar ilçelerinde ise ön seçim yarına (14 Ocak) ertelendi. Sandık kurulan yerlerde ise hava koşullarına rağmen salonlar doldu.

Saat 13.30'ta başlayan oy kullanma işleminin saat 17.00'de tamamlanması bekleniyor.

ADAYLAR KONUŞMALAR YAPTI

İlk olarak aday adayları konuşmalar yaptı. Kadın aday adaylarına 6 dakika, erkek aday adaylarına 5 dakika konuşma süresi verildi. Aday adayları kendilerini tanıttı ve projelerini anlattı. DEM Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki de ön seçimlerin yapıldığı salonları dolaştı.

664 ADAY ADAYI YARIŞIYOR

Van'da büyükşehir belediye eşbaşkanlığı için üçü kadın dokuzu erkek toplam 12 aday adayı, ilçe belediye eş başkanlıkları için 157 erkek, 44 de kadın olmak üzere toplam 201 aday adayı, meclis üyelikleri için ise 375 erkek, 76 kadın adayı olmak üzere toplam 451 aday adayı yarışıyor.

50+1 SAĞLANAMAZSA YARIN 2'NCİ TUR SEÇİM YAPILACAK

Meclis üyeliği ve ilçe belediye eş başkanlıkları ile birlikte büyükşehir belediyesi için de oylama yapılacak. Bugün yapılacak oylamada 50+1 sağlanırsa belirlenen adaylar açıklanacak. Sağlanamazsa yarın ikinci tur seçim yapılacak.

KADINLARA, YAŞLILARA, ENGELLİLERE ÖNCELİK TANINDI

DEM Parti'nin Van'da düzenlediği ön seçimde saat 13.30'da başlayan oy kullanma işleminin saat 17.00'de tamamlanması bekleniyor. Yoğun ilginin olduğu ön seçimde oy kullanma işlemlerinde kadınlara, yaşlılara ve engellilere öncelik tanındı. Büyükşehir ve ilçe belediye eş başkanlığı için iki ayrı oy kullanan delegeler, meclis üyeliği için ise 10 ismi işaretledi.

'HALK KENDİ ADAYINI KENDİSİ SEÇECEK'

Artı Gerçek'e konuşan DEM Parti delegelerinden Cengiz Timur, "Daha önce adaylar merkezden belirleniyor ve halk böyle yönetiliyordu. Bugün halkımız kendi iradesiyle kendi adayını seçecek. Bu, doğrudan demokrasinin pratikleşmiş hali. Önceki seçimlerde seçilen adaylar tartışmalara meyil yaratıyordu. 'Bu bizim adayımız değil' şeklinde sıkıntılar ortaya çıkıyordu ama bu seçimde doğrudan demokrasinin temellerini atıyoruz. Kendi irademizin sandığa yansımasına ön ayak oluyoruz" dedi.

'31 MART'TA BELEDİYELERİMİZ BİZİM OLACAK'

Delege Behice Abi ise "31 Mart’ta belediyelerimiz bizim olacak. Halklarımızla beraber bu güzel inanlarımızı belediyelerimize kazandıracağız. Yöntem değişti, isimler değişti. Adaylarımızı halk olarak seçeceğiz. Halk olarak kimsenin yüzünü kara çıkarmayacağız. Halk istediği adayları seçerek belediyelere gönderecek. Bekir Kaya’nın yerine onun gibi bir arkadaşımız gelecek" diye konuştu.

'HALKIN KENDİ ADAYLARINI BELİRLEMESİ GÜZEL'

Delege Fatih Bayram da "Halk olarak delegasyon olarak adayımız belirlemek önemli. Halkın kendi adayını belirlemesi güzel" dedi.

'DEMOKRASİ ADINA GÜZEL BİR KAZANIM'

Delege Ömer Işık ise "Bu demokrasi adına güzel bir kazanım. Bundan sonra da aynı şekilde seçme noktasında hemfikir olmalıyız. Adaylar belirlendikten sonra iş Van halkına ve sivil toplum kuruluşlarına düşecek" diye konuştu.ArtıGerçek