GÜNDEM

Dersim Katliamında hayatını kaybedenler anılıyor: 4 Mayıs bir kara gündür

Dersim katliamının başlangıç tarihi olan 4 Mayıs nedeniyle katliamda hayatını kaybedenler anıldı.

Abone Ol

Dersim katliamının başlangıcı kabul edilen ve “Tunceli Tenkil Harekatı“ olarak bilinen 4 Mayıs 1937 Bakanlar Kurulu Kararı’nın üzerinden 85 yıl geçti.

Resmi verilere göre; 13 bin 160 kişinin öldürüldüğü, 11 bin 818 kişinin sürgün edildiği Dersim Katliamında hayatını kaybedenleri için bir araya gelen yüzlerce kişi Seyit Rıza Parkı’nda basın açıklaması ve anma töreni gerçekleştirdi.

Açıklamaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Kemal Bülbül, Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen, DEDEF Başkanı Özkan Tacar, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersimli siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri katıldı.

Katliamda yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşu yapılmasının ardından, “Hiçbir şeyi unutmadık, hiçbir şeyi affetmedik” pankartı açıldı.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu adına söz alan Özcan Güntaş, Kırmancki (Zazaca) yaptığı konuşmasında, “Bugün 4 Mayıs, Dersim için kara gündür. Bu tarihte Mustafa Kemal ve arkadaşları tarafından Mecliste kanun çıkarıldı ve ardından Dersim’de katliam yapıldı. Kalanlar ise çoğu sürgüne gönderildi bir çoğunun akıbeti bilinmiyor. Dünya biliyor ki Koçgiri ardından Şeyh Said; Ağrı’da, Zilan’da, Sason’da ve sonra da Dersim’de katliam yapıldı. Bu zamana kadar devletin asimilasyonu ve katliamı sürüyor ”şeklinde konuştu.

“O kara günde çeşmeler kurudu, dereler kurudu”

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Bu karar alındığı zaman denildi ki; öyle bir katliam yapın ki Kürtler ve Dersimliler bir daha başını kaldırmasın ama biz Dersimliler bir araya geldik ve topraklarımıza sahip çıkıyoruz. Biz bunu istiyoruz, 1938’de çocukları ve kadınları öldürdünüz. Bize bu insanların mezarlarını söyleyin. O kara günde çeşmeler kurudu, dereler kurudu” dedi.

Anmaya katılan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Başta Seyit Rıza ve arkadaşları olmak üzere bu uğurda zulümle katledilen bütün canlarımızı minnet ile yad ediyorum. 4 Mayıs 1937 Tertele yıl dönümü olarak anılıyor. Çünkü tertele kararı o gün alındı ama hazırlıklar daha eskiye dayanıyor.1925-35 kararında çıkarılan Dersim Kanunu ve o yıllarda peş peşe yayınlanan Dersim raporları bir katliam hazırlığının, bir soykırım hazırlığının habercileriydi. 4 Mayıs bir kara gündür. Kürtçe tabirle ‘Roja reş’tir. 4 Mayıs’tan sonra yaşananlar kara yaradır” şeklinde konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindekiler 4 Mayıs 1938'de 217 insanın öldürüldüğü Halwori kayalıklarında ölenlerin anısına Munzur nehrine karanfil bıraktı.

“Karar Mecliste alındı”

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise Rûdaw’a yaptığı açıklamada, ”Tunceli Kanunu kararı mecliste alındı ve ardından asimilasyon ve harekât başladı. Biz de HDP Milletvekilleri olarak parlamentoda görev yaptığımız süre içerisinde bu tarihlerde Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edildiği tarihlerde Tunceli Kanununun getirdiği sonuçların ortadan kaldırılması açısından Dersim isminin iade edilmesi, Dersim’in kayıp kızlarının bulunması, akıbetlerinin ortaya çıkarılması ve Dersim Katliamı ile yüzleşilmesi konusunda hem araştırma önergeleri hem de kanun teklifleri veriyoruz. Çünkü barışmanın, ortak vatanda yaşamanın koşulu mutlaka bu katliamlarla yüzleşmekten ve hesaplaşmaktan geçiyor”dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindekiler katliamın yıl dönümünde 4 Mayıs 1938'de 217 insanın öldürüldüğü Halwori kayalıklarında ölenlerin anısına Munzur nehrine karanfil bıraktılar.