SİYASET

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı: HDP kapatılırsa iktidar düşer

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, parti kapatma ve yeni anayasa gündemine ilişkin konuştu.

Abone Ol

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin gündeme getirip Cumhur İttifakı’nın argümanına dönüşen HDP’nin kapatılması konusuna dair, ““Bu girişimin sonucu iktidarın düşmesidir” değerlendirmesi yaptı.‘Yeni anayasa’ tartışmalarına da değinen Ülsen, geçmiş çalışmaları örnek göstererek seçim hazırlığı olduğunu söyledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ergin Çağlar’ın sorularını yanıtlayan Ülser, HDP’nin kapatılmasına dair gündemi şu şekilde değerlendirdi:

“Bu girişimin sonucu iktidarın düşmesidir. Bunun çözüm olmayacağı çok açık. Bugün zaten mevcut hükümet fiili olarak yasaklı bir iklim yaratmış durumda. HDP’nin kapatılması gibi çağrılarda bulunuyorlar, fakat HDP zaten fiili olarak kapatılmış durumda. Onca yöneticileri cezaevlerinde, herhangi bir eylem ya da basın açıklamaları yapamıyorlar. Bugün parti kapatma sadece hükümete kaybettirir. Ülke demokrasisine kaybettirir. Türkiye’nin barış ve gelecek umutlarına kaybettirir. Parti kapatma meselelerini bizim tarihin çöplüğünde bırakmamız lazım. O Çöplüğü bir daha eşelemenin bu memlekete, bu insanlığa ve Türkiye toplumuna hiçbir şekilde yararı olmaz.

Yeni anayasa tartışmalarının gerçekçi bulmadığını belirten Ülsen, “Ülke bir seçim atmosferine evirilmek üzeredir. Seçim atmosferine evirilirken de iktidar kendine bir takım yeni hareket alanları yaratmaya çalışıyor. Ama bu hareket alanları, onların beklediğinin aksine, onların yararına değil” dedi.

Ülsen, Kürt sorununun, anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemez ilk 4 maddesinin fikir beyan edilemediği bir ortamda bu tartışmaların beyhude olduğunun dile getirdi.

‘İKTİDARIN KENDİ KONUMUNU TAHKİM ETMEYE YÖNELİK YA DA SABİTLEMEYE YÖNELİK BİR ADIMDIR’

Hükümetin değiştirmeye gerekçe yaptığı 1982 Darbe Anayasası’nın 3’te 2’sinin zaten değişikliğe uğradığına dikkati çeken Ülsen, “Zaten istedikleri değişiklikleri istedikleri zaman yapabiliyorlar. Onun için bu anayasa tartışması iktidarın kendi konumunu tahkim etmeye yönelik ya da sabitlemeye yönelik bir adımdır” diye belirtti. Ülsen, hükümetin öne sürdüğü argümanları “Meseleyi sulandırmaktan başka bir şey değil” sözleriyle yorumladı.

2002’den beri AKP ve diğer siyasi partilerin anayasa teklifleri olduğunu, 2010 yılında Meclis’te Anayasa Komisyonu oluşturulduğunu sözlerine ekleyen Ülsen, “Meseleyi ta oralardan kurduğunuz zaman, tam bir kandırmaca olduğunu görürsünüz” diye eleştirdi.

‘GÜNDEMİ MUHALEFET BELİRLEMELİ’

Muhalefetin AKP-MHP gündeminin peşine takılmasını da eleştiren Ülsen, şöyle devam etti: “İktidarın gündem belirlemesine karşı muhalefetin kendi gündemlerini tartışması ve konuşması gerektiğini düşünüyorum. Muhalefetin bazı sarsıcı konuların tartışılması biraz cüretkâr olması gerekiyor. Bu ülkede tartışma kültüründen o kadar çok uzaklaşıldı ki, bu da AKP’nin oluşturduğu bir toplum.”

En ufak bir eleştirinin dahi “ülkenin bölünmez bütünlüğü” bağlamında yorumlandığına işaret eden Ülsen, şunları söyledi: “Bizim de muhalefetin de topyekûn bir muhalefetin de bu durumların üzerine gitmesi gerekiyor. Muhalefetin insanlara o cesareti, cüretkârlığı, o demokratik aklı vermeleri gerektiğini düşünüyorum.”