Nisan ayının başlaması ile birlikte doğalgaza yüzde 1 zam yapıldı. Böylece yılbaşından bu yana doğalgaza yüzde 4’ün üzerinde zam yapılmış oldu.

Ev içi ve küçük işletmelerin tükettiği doğalgaza 4 ayda 4 zam yapılırken, büyük işletmeler ve elektrik santrallarının tükettiği doğalgaza hiç zam yapılmadı. Devletin şirketlere sattığı elektriğin birim fiyatında ise yüzde 17 oranında indirime gidildi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener duruma ilişkin “İktidar, bal tutan parmaklarını yalayan yandaş, küçük bir azınlığa desteğe odaklanmakta” tepkisini verdi.

Yener’in açıklamalarına göre 2019 Ocak ayından bu yana 1. kademe küçük işletmeler ve hanelerin tükettiği doğalgaza yüzde 46,34 oranında zam yapılırken, 2. kademe büyük işletmelere yapılan zam oranı sadece yüzde 7,79. Aynı dönemde elektrik santrallarına ise zam bile yapılmazken, yüzde 6 indirim yapıldı.

Yener, yurttaşların fatura giderlerinin asgari ücretin dörtte birini aştığını kaydederek, “Burada dikkat çeken nokta, büyük sermaye kuruluşlarına ve doğalgaz yakıtlı elektrik santrallarına maliyetin altında gaz satışıyla büyük özel şirketlerin desteklenmesidir. Nisan 2021 itibarıyla, hane halkı aylık ortalama elektrik, doğalgaz, su, telefon ve internet harcamaları toplamı, asgari ücretin dörtte birini aşıyor" ifadelerini kullandı.

Yener, yapılan zamma ilişkin şu ifadeleri kullandı.

TÜİK açıkladı: Ekim ayında işsizlik oranında büyük artış TÜİK açıkladı: Ekim ayında işsizlik oranında büyük artış

"Daha önce de söylemiştik; iktidar, bal tutan parmaklarını yalayan yandaş, küçük bir azınlığa desteğe odaklanmakta, kredi kartlarının borçlarını, kiralarını, elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet faturalarını ödeyemeyen, açlıkla, yoklukla boğuşan milyonların yaşadığı sıkıntıları ise yok saymaktadır."